Politiniai nesutarimai išspręsti: Venesuela ir Kolumbija atvėrė sieną krovinių eismui

Venesuela ir Kolumbija pirmadienį vėl atvėrė krovinių eismui bendrą sieną, dalinai uždarytą prieš septynerius metus.

Venesuela ir Kolumbija pirmadienį vėl atvėrė krovinių eismui bendrą sieną, dalinai uždarytą prieš septynerius metus.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Venesuela ir Kolumbija pirmadienį vėl atvėrė krovinių eismui bendrą sieną, dalinai uždarytą prieš septynerius metus.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2022, 8:25 AM

Per šį laikotarpį siena buvo ir visiškai uždaryta trejus metus dėl politinių nesutarimų.

Atidarymo ceremonijoje dalyvavo Kolumbijos prezidentas Gustavo Petro ir Venesuelos lyderio Nicolas Maduro vyriausybės atstovai.

Pirmasis sunkvežimis iš Venesuelos pasienio pusėje esančio San Antonio del Tačyros miesto išvažiavo apie vidurdienį ir Simono Bolivaro tiltu pervažiavo į Kukutą Kolumbijoje.

„Atnaujiname santykius ir imamės tvirtų žingsnių, siekdami visiškai ir absoliučiai atverti mūsų broliškų valstybių sieną“, – per „Twitter“ parašė N. Maduro.

„Tai istorinė ir neįprasta diena!“ – pridūrė jis.

Abi Pietų Amerikos kaimynės nutraukė diplomatinius santykius 2019 metais, kai Kolumbijai vadovavo tuometis konservatyvių pažiūrų prezidentas Ivanas Duque.

Tačiau rugpjūtį jį pakeitus G. Petro, pirmasis kairuolis Kolumbijos prezidentas ėmėsi gerinti santykius su Venesuelos populistine kairiųjų vyriausybe.

 

„Mums labai, labai svarbu daryti pažangą užtikrinant pagrindines žmonių teises. Šeimos buvo išskirtos, nutrūko mūsų santykiai, pasižymėdavę tarpusavio pagarba ir pasitikėjimu“, – per ceremoniją sakė Kolumbijos įstatymų leidėjas Jairo Cristo.

Sprendimas atverti sieną tapo pirmuoju žingsniu siekiant visiškai atkurti abiejų šalių komercinius santykius. 2008 metais jų prekybos apyvarta siekė 7,5 mlrd. eurų.

Kaimynės turi 2,2 tūkst. km ilgio bendrą sieną, palei kurią veikia ginkluotos grupuotės, užsiimančios prekyba narkotikais ir kontrabanda.

Pirmadienį Kolumbija ir Venesuela taip pat ruošėsi atnaujinti skrydžius tarp savo sostinių.

Karakasas ir Bogota oficialiai atkūrė diplomatinius santykius rugpjūčio 29 dieną, paskirdamos ambasadorius.

Venesuela buvo nutraukusi diplomatinius santykius 2019 metais, kuomet I. Duque pradėjo remti opozicijos lyderio Juano Guaido bandymus nušalinti N. Maduro.

Nuo 2015 metais bendrame pasienyje buvo ribojamas krovininių transporto priemonių srautai. Tačiau 2019 metais siena buvo visiškai uždaryta, J. Guaido nesėkmingai pamėginus siųsti į Venesuelą sunkvežimius su maistu ir vaistais iš Jungtinių Valstijų.

Venesuela jau daugelį metų grumiasi su aštria ekonomine krize. Milijonai žmonių paliko šalį, o daugelis iš jų apsigyveno Kolumbijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.