Ukrainos pasienyje su Rusija aptikus žmonių kūnus įtaria, kad tai – dar viena masinė kapavietė

Ukrainos pajėgų atkovotoje Charkivo srityje rasta dar viena įtariama masinė kapavietė po apšaudytu ir apleistu paukštynu, esančiu prie sienos su Rusija ir nusėto nuolaužomis po kautynių.

 Masinė kapavietė Charkove.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Masinė kapavietė Charkove.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-27 12:43, atnaujinta 2022-09-27 14:02

Kiek ten guli būti žmonių palaikų, nėra žinoma: kariai ir pareigūnai kalba apie 90–100 kūnų, bet nepatikslina, iš kur jie tai žino.

Aplinkui esančiuose griuvėsiuose yra pastarojo meto smurto ženklų.

Sunaikinto tanko bokštelio dalys, per mūšius išlėkusios į orą ir pramušusios į angarą panašaus sandėlio stogą, sutraiškė apačioje paliktus tuščius naminių paukščių narvus.

Išminavimo komandos dar neatvyko į vietovę netoli Kozača Lopanės, esančios maždaug už 2 km nuo sienos, o galima masinė kapavietė dar nebuvo paliesta.

„Į mūsų kaimą atvykę kariai man sakė, kad matė kareivių kapavietę, bet nenurodė [žuvusiųjų] skaičiaus“, – pranešė Kozača Lopanės administracijos vadovė Liudmyla Vakulenko.

„Jie sakė, kad tai ištirs specializuotas padalinys“, – pridūrė pareigūnė.

Teismo medicinos ekspertų komandos laukiama vėliau šią savaitę, kai vietovė bus pripažinta saugia darbui. Pirmadienį kariai judėjo atsargiai – vengė neasfaltuotų vietovių, saugodamiesi minų ir nesprogusių sviedinių.

Didžiausi nuogąstavimai

Tačiau pranešimai apie galimą masinę kapavietę tikriausiai patvirtins didžiausius ukrainiečių nuogąstavimus. Anksčiau šalį pribloškė kapavietė, rasta miške prie atkovoto piečiau esančio Iziumo.

Ukrainos tyrėjų grupės pranešė ten radusios 447 kūnus, palaidotus Rusijos okupacijos metu. Pasak specialistų, šie palaikai yra 425 civilių gyventojų, įskaitant penkis vaikus, ir 22 ukrainiečių karių.

Charkivo srities gubernatorius Olehas Synjehubovas nurodė, kad ant daugumos Iziumo apylinkėse rastų kūnų rasta smurtinės mirties požymių. Gubernatoriaus duomenimis, 30 aukų tikriausiai buvo kankinamos.

Sekmadienį prezidentas Volodymyras Zelenskis televizijai „CBS News“ sakė, kad Ukraina rado „dar dvi masines kapavietes, dideles kapavietes su šimtais žmonių“. Vis tik lieka neaišku, ar jis turėjo omenyje Kozača Lopanę.

Kol kas nežinoma, kieno kūnai gali būti palaidoti paukštyno teritorijoje. Kompleksą saugantys kariai naujienų agentūrai AFP sakė, kad tikriausiai bus rasta tiek Rusijos ir Ukrainos karių, tiek vietos gyventojų palaikų.

Tačiau L. Vakulenko, remdamasi apie radinį jai pranešusiu karininku, nurodė, kad ginkluotosios pajėgos mano, jog kapavietėje palaidoti kariai. Administracijos vadovė pridūrė, kad ji sulaukė dar vienos užuominos apie galimą karių tapatybę.

Pasak pareigūnės, balandžio 22 dieną Ukrainos kariai iš 72-osios mechanizuotosios brigados kontratakavo rusų pajėgas, įsitvirtinusias netoli paukštyno, tačiau puolimas buvo atremtas, ir ukrainiečiai patyrė didelių nuostolių.

Šį mėnesį Ukrainos pajėgos pagaliau išvadavo tą vietovę, o savaitgalį L. Vakulenko, vadovaujanti civilinei administracijai pasienio zonoje į šiaurę nuo Charkivo miesto, sulaukė skambučio.

„Į bendruomenės karštąją liniją paskambino moteris, vardu Olena. Nežinau, ar ji giminaitė, ar draugė – prisistatė tiesiog „Olena“, – AFP sakė L. Vakulenko.

„Ji paliko savo telefono numerį ir pasakė, kad balandžio 22 dieną netoli Kozača Lopanės kaimo buvo nužudyti keli jos giminaičiai ar draugai“, – pridūrė pareigūnė.

„Ji paklausė: „Ar galiu gauti oficialios informacijos? O mes atsakėme: „Kol kas ne – kol nebus atlikta ekshumacija. Kol šis padalinys neatliks savo darbo ir nepasakys, kas nutiko“, – kalbėjo administracijos vadovė.

Pogrindinis bunkeris

Kad ir kas būtų palaidotas paukštyno teritorijoje, vietos valdžia neabejoja, kas ten buvo vykstant laidojimui: angaruose ir priestatuose apstu Rusijos okupacijos ženklų.

Po kai kurių angarų grindimis iškastos gilios tranšėjos, ant tvoros stulpo kabojo rusų tankisto odinis šalmas, o purve gulėjo Rusijos kariams išduodama kariška striukė.

Pasak Ukrainos pajėgų, paukštyno teritorijoje besibazavęs padalinys buvo atsiųstas iš Abchazijos – Maskvos okupuoto Sakartvelo regiono.

Ūkio ceche po betoninėmis grindimis buvo iškastas bunkeris, kur laikinieji gyventojai įsirengė improvizuotą sporto salę: joje rasta betoninė „štanga“ ir iš automobilių padangų pagamintas kabantis maišas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.