Žmogaus teisių organizacija: Irane per protestus jau žuvo daugiau kaip 75 žmonės

Irane per protestus dėl 22 m. Mahsos Amini, kuri buvo sulaikyta dėl tariamų hidžabo dėvėjimo taisyklių pažeidimų, mirties jau žuvo daugiau kaip 75 žmonės, praneša Osle veikianti žmogaus teisių organizacija „Iran Human Rights“ (IHR).

Protestai Irane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestai Irane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-27 13:32

Protestai šalyje prasidėjo dar rugsėjo 16 d., kai buvo paskelbta apie M. Amini mirtį. Jauna moteris mirė praėjus trims dienoms po to, kai ją buvo sulaikiusi vadinamoji dorovės policija. Pareigūnai kaltino M. Amini pažeidus griežtas šalyje galiojančias aprangos taisykles. Po sulaikymo ji komos būsenos buvo išgabenta į ligoninę ir ten jos gyvybė užgeso.

Naujienų agentūros AFP kalbintų liudininkų teigimu, per protesto akcijas naktį į antradienį M. Amini gimtosios Kurdistano provincijos sostinėje Senendedže demonstrantės moterys lipo ant automobilių stogų ir ten nuo savo galvų plėšė hidžabus, o tuo metu Teherane susirinkusios minios šūkavo „mirtis diktatoriui“ – taip jie reikalavo, kad iš valdžios pasitrauktų šaliai jau tris dešimtmečius vadovaujantis ajatola Ali Khamenei.

IHR duomenimis, per valdžios institucijų pradėtą susidorojimą su protestais jau žuvo mažiausiai 76 žmonės.

Anot Irano pareigūnų, akcijų metu jau sulaikyta daugiau kaip 1,2 tūkst. žmonių.

Remiantis pranešimais, susidorodamos su taikiais protestuotojais, Irano valdžios institucijos naudoja smurtą. Vaizdo įrašai ir mirties liudijimai, su kuriais susipažino IHR, rodo, kad į protestų dalyvius yra šaudoma, jie taip pat mušami.

Reaguodamos į tokį Irano pareigūnų elgesį, daugelis pasaulio šalių pradėjo žerti kritiką šaliai. ES užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrellis sekmadienį pasmerkė Teherano „plačiai naudojamą ir neproporcingą jėgos naudojimą prieš taikius protestuotojus“, o JAV paskelbė sankcijas šalies dorovės policijai. Apie baudžiamąsias priemones užsiminė ir Kanada, o Vokietija išsikvietė Irano ambasadorių šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.