M. Amini šeima pateikė skundą prieš Irano pareigūnus

Irano kurdės Mahsos Amini, kurią Teherane sulaikė liūdnai pagarsėjusi moralės policija ir kuri po kelių dienų mirė, tėvai pateikė skundą prieš pareigūnus, trečiadienį pranešė jų advokatas.

​Irano kurdės Mahsos Amini, kurią Teherane sulaikė liūdnai pagarsėjusi moralės policija ir kuri po kelių dienų mirė, tėvai pateikė skundą prieš pareigūnus, trečiadienį pranešė jų advokatas.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Irano kurdės Mahsos Amini, kurią Teherane sulaikė liūdnai pagarsėjusi moralės policija ir kuri po kelių dienų mirė, tėvai pateikė skundą prieš pareigūnus, trečiadienį pranešė jų advokatas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 4:39 PM, atnaujinta Sep 28, 2022, 5:05 PM

Advokatas Salehas Nikbakhtas, kurį cituoja naujienų agentūra ISNA, teigė, kad skundas pateiktas „prieš jų dukters suėmimo kaltininkus“ ir policijos pareigūnus, kurie kalbėjosi su ja po sulaikymo.

22 metų M. Amini mirė vienoje Teherano ligoninėje po Irano moralės policijos arešto anksčiau šį mėnesį. Apie jos mirtį pareigūnai paskelbė rugsėjo 16 dieną.

Ji buvo sulaikyta dėl įtarimų pažeidus griežtą teokratinės valstybės aprangos kodą, įpareigojantį moteris rengtis kukliai ir dėvėti hidžabą.

Neaiškiomis aplinkybėmis mirus M. Amini, Iraną apėmė didelio masto protestai, o valdžia ėmė juos malšinti. Neramumai iki šiol pareikalavo mažiausiai 76 gyvybių, nurodo Osle įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Irano žmogaus teisės“.

Pusiau oficialios Irano naujienų agentūros „Fars“ duomenimis, per smurtines demonstracijas žuvusių žmonių siekia „maždaug 60“, o tarp aukų yra ir keli saugumo pajėgų nariai.

M. Amini šeima prašo „išsamaus tyrimo“ dėl merginos arešto ir aplinkybių, lėmusių jos hospitalizaciją, sakė S. Nikbakhtas.

Pareigūnai raginami paviešinti „visus vaizdo įrašus ir nuotraukas“, kur mergina užfiksuota areštinėje.

Advokatas teigė, kad prokuratūros vadovas „pažadėjo, kad byla bus kruopščiai išnagrinėta ir kad bus atsižvelgta į visus mūsų prašymus“ ir kad „Mahsos Amini šeimos paskirta medikų komanda bus informuota“ apie bet kokius įvykius vykdant tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business
Gyvai
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?