Žiniasklaida: Irane suimta buvusio prezidento A. H. Rafsanjani dukra

Irane antradienį buvo suimta buvusio prezidento Akbaro Hashemi Rafsanjani dukra, kaltinama protestų kurstymu kilus demonstracijų bangai dėl jaunos moters mirties, pranešė naujienų agentūra „Tasnim“.

Faezeh Hashemi 2017 m.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Faezeh Hashemi 2017 m.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 11:33 AM

„Saugumo agentūra Teherano rytuose suėmė Faezeh Hashemi už tai, kad ji kurstė riaušininkus dalyvauti gatvės protestuose“, – pranešė „Tasnim“, nepateikdama išsamesnės informacijos.

Irano gyventojai antradienį jau 12 naktį iš eilės protestavo dėl 22 metų Mahsos Amini mirties.

Kurdė M. Amini mirė Irano moralės policijos areštinėje po to, kai buvo suimta dėl esą netinkamo hidžabo dėvėjimo ir kuklios aprangos taisyklių nepaisymo.

Trečiadienį Irano policijos vadovybė įspėjo, kad protestai bus slopinami „visa jėga“.

„Policijos pareigūnai visa savo jėga priešinsis kontrrevoliucionierių ir priešiškų elementų sąmokslams, ir griežtai elgsis su tais, kas trikdo viešąją tvarką ir saugumą“, – sakoma policijos pareiškime. Jį citavo naujienų agentūra „Fars“.

F. Hashemi, buvusi įstatymų leidėja ir moterų teisių aktyvistė, Irane ir anksčiau turėjo reikalų su policija.

Liepą ji buvo apkaltinta propagandine veikla prieš šalį ir šventvagyste komentaruose socialiniuose tinkluose, tuo metu skelbė teismai.

Buvo pranešta, jog F. Hashemi sakė, kad Irano reikalavimas išbraukti Revoliucijos gvardiją iš JAV teroristinių organizacijų sąrašo „kenkia“ šalies „nacionaliniams interesams“.

F. Hashemi yra kalbėjusi ir apie pranašo Muhammado žmoną Khadiją, kurią vadino „verslininke“, norėdama parodyti, kad moterys taip pat gali užsiimti ekonomine veikla ir kad pranašas leido jos pinigus.

Vėliau F. Hashemi sakė, kad tai buvo „pokštas... neturint jokio tikslo įžeisti“, pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

F. Hashemi velionis tėvas buvo nuosaikių pažiūrų ir pasisakydavo už geresnius ryšius su Vakarais bei Jungtinėmis Valstijomis.

2012 metais F. Hashemi buvo nuteista šešis mėnesius kalėti dėl „propagandos prieš Islamo Respubliką“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.