V. Putinas penktadienį paskelbs apie okupuotų Ukrainos regionų aneksiją

Maskva penktadienį per ceremoniją Kremliuje oficialiai aneksuos keturis Rusijos okupuotus Ukrainos regionus, ketvirtadienį sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas.

V. Putinas penktadienį paskelbs apie keturių okupuotų Ukrainos regionų aneksiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
V. Putinas penktadienį paskelbs apie keturių okupuotų Ukrainos regionų aneksiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Raudonoji aikštė, Maskva.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Raudonoji aikštė, Maskva.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 29, 2022, 1:41 PM, atnaujinta Sep 29, 2022, 2:19 PM

„Rytoj... 15 valandą [vietos ir Lietuvos laiku] įvyks pasirašymo ceremonija dėl naujų teritorijų inkorporavimo į Rusiją“, – sakė Dmitrijus Peskovas.

Jis pridūrė, kad V. Putinas per ceremoniją pasakys kalbą.

Luhansko, Donecko, Chersono ir Zaporožės sritis yra okupavusi Rusijos kariuomenė, vasarį įsiveržusi į Ukrainą V. Putino nurodymu.

Maskva surengė preseudoreferendumus šiuose keturiuose regionuose, o Kremliaus neteisėtai primesta vietos valdžia šią savaitę pareiškė, kad gyventojai pasisakė už prisijungimą prie Rusijos.

Visų keturių regionų prokremliški vadovai pranešė, kad lankosi Maskvoje ir tikisi susitikti su V. Putinu.

Apie Kremliaus ketinimus paskelbta praėjus aštuoneriems metams po to, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. Planuojamas Rusijos žingsnis smarkiai eskaluotų konfliktą.

Vakarų šalys perspėjo Maskva neskubėti aneksuoti naujų teritorijų, o Didžiojo septyneto (G-7) šalys pareiškė, kad „niekada nepripažins“ šio žingsnio.

Kijevas savo ruožtu paprašė Vakarų teikti jam daugiau karinės pagalbos.

Prokremliški okupuotų Ukrainos regionų lyderiai atvyko į Maskvą

Kremliaus primesti keturių Rusijos okupuotų Ukrainos regionų lyderiai, raginę prezidentą Vladimirą Putiną oficialiai aneksuoti šias teritorijas, ketvirtadienį lankosi Maskvoje.

Maskvos primesti Ukrainos Luhansko, Donecko, Chersono ir Zaporožės regionų vadovai teigė, kad gyventojai „referendumuose“ pritarė aneksijai. Vakarai paskubomis surengtus balsavimus vadina suklastotais ir laiko juos tik pretekstu aneksuoti okupuotas teritorijas.

„Aš jau Maskvoje“, – ketvirtadienį Rusijos valstybinei naujienų agentūrai TASS sakė Ukrainos prorusiškų separatistų kontroliuojamo Luhansko regiono lyderis Leonidas Pasečnikas.

Maskvos remiami separatistai dideles Luhansko ir Donecko sričių dalis kontroliuoja nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį.

Maskvos primestos Chersono regiono administracijos vadovo pavaduotojas Kirilas Stremousovas sakė, kad planuojamas V. Putino ir okupuotų teritorijų vadovų susitikimas.

„Žinoma, numatytas susitikimas su prezidentu. Dabar... negaliu pasakyti kur, kaip, kada“, – vienai prokremliškai radijo laidai sakė K. Stremousovas.

Ukrainos pietinį Chersono regioną Rusijos pajėgos užėmė pradiniu vasario 24-ąją pradėtos invazijos etapu.

Trečiadienį vakare K. Stremousovas paskelbė Donecko separatistų lyderio Deniso Pušilino, Maskvos primesto Chersono srities vadovo Vladimiro Saldos ir Rusijos įvestos administracijos Zaporožės regione vadovo Jevgenijaus Balickio nuotrauką, ir paskelbė, kad jie atvyko į Maskvą.

„Labai greitai tapsime naujais Rusijos Federacijos subjektais“, – platformoje „Telegram“ rašė K. Stremousovas.

Reaguodamas į numatomą aneksiją Kijevas paprašė daugiau karinės pagalbos, o Vakarų šalys pažadėjo niekada nepripažinti Rusijos organizuotų balsavimų.

Ketvirtadienį Rusijos sostinės centre ruošiamasi iškilmėms aneksijos proga.

Maskva trečiadienį tvirtino, kad balsavimas okupuotuose regionuose buvo sąžiningas, nors vyko užėmus šias teritorijas jėga ir dėl Kijevo kontrpuolimo buvo organizuojamas skubotai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.