V. Putinas paskelbė keturių okupuotų Ukrainos regionų aneksiją

Rusija penktadienį per ceremoniją Kremliuje aneksavo keturis okupuotus Ukrainos regionus – Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporožės sritis, nepaisant tarptautinės bendruomenės pasmerkimo.

V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Stop kadras.
V. Putinas.<br>Stop kadras.
Raudonoji aikštė Maskvoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Raudonoji aikštė Maskvoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 30, 2022, 12:19 PM, atnaujinta Sep 30, 2022, 4:34 PM

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kone 20 minučių vėlavo į vienoje Kremliaus salėje vykusią ceremoniją. Po daugiau kaip pusvalandį trukusios kalbos jis pasirašė sutartis dėl „regiono priėmimo į Rusiją“ su keturiems okupuotiems regionams Maskvos primestais vadovais.

Apie aneksiją paskelbta po praėjusią savaitę prasidėjusių ir antradienį pasibaigusių pseudoreferendumų, per kuriuos keturi rusų okupuoti Ukrainos regionai esą triuškinama persvara nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose balsavimus vadina suklastotais ir laiko juos tik pretekstu aneksuoti okupuotas teritorijas.

V. Putino teigimu, žmonės referendumuose padarė „nedviprasmišką pasirinkimą“.

„Šiandien pasirašome sutartis dėl Donecko „liaudies respublikos“, Luhansko „liaudies respublikos“, Chersono ir Zaporožės regionų priėmimo Rusijos sudėtin. Esu tikras, kad šis sprendimas bus paremtas, nes tai yra milijonų žmonių valia“, – tvirtino jis.

Rusijos prezidentas pridūrė, kad šių „balsavimų“ rezultatai yra „prigimtinė visų balsavusiųjų teisė“, ir tvirtino, neva ištisos rusų kartos kovojo dėl šių žemių.

Jis perspėjo, kad Vakarai turėtų suprasti, jog „žmonės iš Chersono, vadinamųjų „Donecko liaudies respublikos“, „Luhansko liaudies respublikos“ ir Zaporožės tapo Rusjios piliečiais visiems laikams“.

Savo kalboje jis taip pat teigė, kad Rusija nesiekia Sovietų Sąjungos atkūrimo.

Jis ragino Ukrainą grįžti prie derybų stalo, tačiau patikino, kad neva aneksuotų teritorijų ateitis nebus aptariama.

V. Putinas pat teigė, kad „Ukraina turėtų sudėti ginklus“. Jis gyrė Rusijos karius ir apsišaukėliškų respublikų kovotojus, kurie esą turėjo gintis nuo Kijevo režimo.

Jis taip pat pakartojo daug kartų išsakytus teiginius, kad Vakarai esą siekia susilpninti Rusiją.

„Dar 1991 m. Vakarai manė, kad SSRS nebegrįš, arba Rusija nebeatsigaus nuo to smūgio (Sovietų Sąjungos žlugimo). Ir mes turėjome siaubingus 1990-uosius, bet Rusija tai atlaikė, tapo galingesnė ir užėmė pelnytą vietą.

Tačiau Vakarai ieško naujų galimybių mums smogti ir visada svajojo apie mūsų valstybės suskaldymą į mažesnes valstybes, kurios kovotų viena prieš kitą.“

Anot V. Putino, Rusija pasirengusi deryboms su Ukraina, bet „savo žemę“ gins visomis jėgomis ir priemonėmis, taip pat kaltino Vakarus bandant suskaldyti jo šalį.

Jis ragino Ukrainą grįžti prie derybų stalo, tačiau patikino, kad neva aneksuotų teritorijų ateitis nebus aptariama.

V. Putinas pat teigė, kad „Ukraina turėtų sudėti ginklus“. Jis gyrė Rusijos karius ir apsišaukėliškų respublikų kovotojus, kurie esą turėjo gintis nuo Kijevo režimo.

Kremliaus šeimininkas taip pat pažymėjo, kad JAV yra „vienintelė šalis pasaulyje, du kartus panaudojusi branduolinį ginklą“.

„Beje, jie sukūrė precedentą“, – teigė jis.

Po V. Putino kalbos Kremliuje per „ceremoniją“ keturios Ukrainos sritys – Doneckas, Luhanskas, Zaporožė ir Chersonas – oficialiai pripažintos Rusijos Federacijos dalimi.

Renginio metu pasirašytos sutartys dėl šių sričių įtraukimo į Rusijos sudėtį. Dokumentus pasirašė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Maskvos statytiniai visose šiose teritorijose.

Vakarai aneksijos nepripažįsta

Ketvirtadienio vakarą paskelbtame prezidento dekrete V. Putinas pareiškė pripažįstantis Ukrainos pietinių Zaporožės ir Chersono regionų nepriklausomybę, atveriančia kelią Maskvai pretenduoti į šias teritorijas.

Vasario pabaigoje Rusija pripažino kitų dviejų regionų, kuriuos aneksuoja – Donecko ir Luhansko – nepriklausomybę.

Abeji Kremliaus kontroliuojamo Rusijos parlamento rūmai susirinks kitą savaitę, kad patvirtintų sutartis dėl regionų aneksijos ir nusiųstų jas V. Putinui, kad šis jas patvirtintų.

Ukrainos teigimu, vienintelis deramas Vakarų atsakas būtų tolesnės sankcijos Rusijai ir daugiau ginklų ukrainiečių pajėgoms.

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį sakė, kad jo šalis „niekada, niekada, niekada nepripažins Rusijos pretenzijų į Ukrainos suverenią teritoriją“.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas ketvirtadienį pasmerkė Rusijos planus paskelbti apie okupuotų Ukrainos teritorijų aneksiją ir pavadino šiuos ketinimus „pavojinga eskalacija“, kuriai „nėra vietos šiuolaikiniame pasaulyje“.

„Su tuo negalima taikytis“, – pabrėžė JT vadovas.

Europos Sąjungos vadovai penktadienį pažadėjo, kad „niekada nepripažins“ Rusijos įvykdytos neteisėtos dar keturių Ukrainos regionų aneksijos, ir apkaltino Kremlių keliant pavojų pasaulio saugumui.

„Griežtai atmetame ir nedviprasmiškai smerkiame Rusijos įvykdytą neteisėtą Ukrainos Donecko, Luhansko, Zaporožės ir Chersono sričių aneksiją“, – sakoma 27 šalių vadovų pareiškime

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį sušaukė skubų nacionalinio saugumo tarybos posėdį, pranešė jo atstovas spaudai, Kremliui paskelbus aneksijos ceremonijos laiką.

Minimos keturios teritorijos sudaro sausumos koridorių tarp Rusijos ir 2014 metais Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio.

Šie penki regionai kartu sudaro apie 20 proc. Ukrainos, kurios pajėgos pastarosiomis savaitėmis atsikovoja vis daugiau žemių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.