JAV ir Pietų Korėja, reaguodamos į Pchenjano raketos bandymą, pačios paleido raketas

Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos, reaguodamos į Šiaurės Korėjos balistinės raketos paleidimą virš Japonijos, į jūrą paleido raketų salvę, trečiadienį pranešė Seulas.

JAV ir Pietų Korėja, reaguodamos į Pchenjano raketos bandymą, pačios paleido raketas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV ir Pietų Korėja, reaguodamos į Pchenjano raketos bandymą, pačios paleido raketas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2022, 8:29 AM, atnaujinta Oct 5, 2022, 9:19 AM

Branduolinį ginklą turinti Šiaurės Korėja antradienį pirmą kartą po penkerių metų pertraukos paleido vidutinio nuotolio balistinę raketą virš Japonijos teritorijos. Tokijas dėl to aktyvavo šalies perspėjimo apie raketų pavojų sistemą ir liepė kai kuriems gyventojams slėptis.

Tai galėjo būti toliausiai per visą Pchenjano ginklų bandymų istoriją nuskriejusi raketa.

Reaguodamos Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos surengė pratybas, kurių metu į Japonijos jūrą paleido raketų „žemė-žemė“, pranešė Seulo kariuomenė.

Abi kariuomenės į jūrą paleido dvi trumpojo nuotolio balistines raketas (ATACMS), „tiksliai smogdamos į įsivaizduojamą taikinį“, pranešė JAV Štabų vadų komitetas.

Kariškiai taip pat patvirtino, kad viena Pietų Korėjos raketa netrukus po paleidimo sudužo, bet niekas dėl to nenukentėjo.

Pietų Korėjos ir JAV naikintuvai antradienį taip pat dalyvavo tikslaus bombardavimo pratybose Geltonojoje jūroje.

Bendromis pratybomis siekiama „užtikrinti, kad būtume pasirengę kariniais pajėgumais reaguoti į Šiaurės Korėjos provokacijas“, transliuotojui CNN sakė JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

Trečiadienį Pietų Korėjos kariuomenė taip pat paskelbė, kad į šią teritoriją grįš amerikiečių atominis lėktuvnešis „USS Ronald Reagan“, praėjusį mėnesį jau dalyvavęs bendrose pratybose su Seulo kariniu jūrų laivynu.

Antradienį Pchenjano įvykdytas raketos paleidimas pratęsė rekordinę šiemetinę izoliuoto režimo ginklų bandymų virtinę.

JAV prezidentas Joe Bidenas ir Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida „griežčiausiais žodžiais“ pasmerkė raketos paleidimą, o Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas pavadino šį ginklų bandymą provokacija.

Trečiadienį turi įvykti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdis šiam klausimui aptarti.

Seulo ir Tokijo teigimu, vidutinio nuotolio balistinė raketa (IRBM) nuskrido apie 4 600 km – tai turbūt ilgiausias Šiaurės Korėjos bandymų atstumas per visą istoriją. Paprastai šios raketos paleidžiamos „paaukštinta“ trajektorija, kad būtų išvengta skrydžio virš kaimyninių šalių.

Pareigūnai ir ekspertai teigė, kad tikriausiai buvo paleista „Hwasong-12“ – branduolinį užtaisą galinti nešti raketa, kurią Šiaurės Korėja tikriausiai pirmą kartą išbandė 2017 metais. Šios raketos galėtų pasiekti JAV bazes Guame.

Šiaurės Korėja valstybinėje žiniasklaidoje paleidimo nekomentavo.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.