Kazachstano valdančioji partija remia prezidentą pirmalaikiuose rinkimuose

Kazachstano valdančioji partija ketvirtadienį oficialiai parėmė dabartinį prezidentą Kasimą Žomartą Tokajevą, kad jis būtų perrinktas per būsimus pirmalaikius rinkimus šioje Vidurinės Azijos šalyje.

K. Ž. Tokajevas.<br>AP/Scanpix nuotr.
K. Ž. Tokajevas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2022, 3:30 PM

Prezidento rinkimai buvusioje sovietinėje respublikoje turi būti surengti lapkričio 20 dieną. Pasak K. Ž. Tokajevo, jie „radikaliai pakeis“ naftos turtingos valstybės politinę sistemą.

Kazachstanas, dešimtmečius negailestingai valdytas Nursultano Nazarbajevo, palaiko tvirtus politinius ir gynybinius ryšius su Maskva ir tampa vis glaudesniu ekonominiu Pekino partneriu. Rinkimai vyks K. Ž. Tokajevui patvirtinus įstatymą, apribojusį prezidento mandatą iki vienos septynerių metų kadencijos, ir sugrąžinus ankstesnį sostinės pavadinimą.

„Kartu pradėjome kurti sėkmingą respubliką. Svarbu, kad jau turime lyderį, su kuriuo įgyvendinsime visus savo planus ir nenukrypsime nuo pasirinkto kelio“, – sakė partijos „Amanat“ pirmininkas Jerlanas Košanovas. Per partijos suvažiavimą jis taip pat gyrė K. Ž. Tokajevą, kad šis „sunkiausiu mūsų žmonėms metu prisiėmė visą atsakomybę, išlaikė valstybingumą, neleido šaliai pasinerti į chaosą“.

Šie komentarai greičiausiai buvo nuoroda į precedento neturintį smurtą, pratrūkusį sausio mėnesį, kai, oficialiais duomenimis, žuvo 238 žmonės, o taip pat į pasibaigusį N. Nazarbajevo viešpatavimo laiką. N. Nazarbajevas valdė Kazachstaną dar prieš jam tampant nepriklausoma valstybe ir išliko labai įtakingas net ir tada, kai 2019 m. pasitraukė iš pareigų.

K. Ž. Tokajevas, buvęs diplomatas, perėmė pareigas iš N. Nazarbajevo ir pamažu atsiribojo nuo žmogaus, tris dešimtmečius geležiniu kumščiu valdžiusio energetikos išteklių turtingą tautą. Rugsėjo mėnesį K. Ž. Tokajevas grąžino sostinei pavadinimą Astana. Kadenciją baigusio prezidento N. Nazarbajevo garbei 2019 m. kovą sostinė buvo pavadinta Nur Sultanu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.