Nepaisant Kinijos grasinimų, Vokietija ir Taivanas nori toliau stiprinti dvišalį bendradarbiavimą

Nepaisant Kinijos grasinimų, Vokietija ir Taivanas teigia norintys toliau stiprinti dvišalį bendradarbiavimą, nes juos sieja bendros vertybės, ketvirtadienį sakė vizito atvykę Vokietijos parlamento nariai.

Vokietijos delegacija Taivane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vokietijos delegacija Taivane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2022, 12:20 PM

Klausas-Peteris Willschas ir dar penki Vokietijos parlamentarai baigė penkių dienų oficialų vizitą Taivane didėjant regioninei įtampai su Kinija.

„Ši šalis remiasi teisinės valstybės principais, ji yra laisvės prieglobstis Azijoje“, – sakė K. P. Willschas spaudos konferencijoje Taipėjuje prieš delegacijai išvykstant namo.

Taivane tarppartinė Berlyno ir Taipėjaus parlamentinė draugystės grupė susitiko su prezidente Tsai Ing-wen, viceprezidentu Lai Ching-te, parlamento pirmininku You Si-kunu, užsienio reikalų ministru Josephu Wu, kitais Taivano įstatymų leidėjais, taip pat su technologijų bendrovių ir institucijų, dirbančių saugumo srityje, atstovais.

K. P. Willschas sakė, kad Bundestagas ne kartą aiškiai pasakė, jog didžiųjų šalių kariniai grasinimai kaimyninėms šalims yra nepriimtini. „Mes ne taip suprantame tarptautinę politiką“, – sakė jis apie Kinijos žvanginimą ginklais demokratinės respublikos pašonėje.

Bundestago Žmogaus teisių komitetas planuoja dar vieną vizitą spalio pabaigoje, o kitais metais planuojamas jaunųjų parlamentarų vizitas, sakė besilankantis Vokietijos įstatymų leidėjas Franzas Schäffleris.

Vokietijos parlamento delegacijos nariai sakė, kad jie patys sprendžia, kur nori apsilankyti.

„Mus stebina, kad kitos valstybės mums nurodinėja, kur turėtume vykti“, – sakė Katrin Budde, pridurdama, kad Bundestagas pats priima sprendimus, turėdama omenyje Pekino protestą prieš jų vizitą.

Parlamentaras Tillis Steffenas teigė, kad viena iš Rusijos invazijos į Ukrainą pamokų yra ta, „kad demokratinės valstybės turėtų remti viena kitą“.

F. Schäffleris sakė, kad abi šalys turėtų toliau gilinti prekybos ir ekonominius ryšius, ir pridūrė, kad abiem šalims dar daugiau naudos atneš nauji dvišaliai susitarimai, pavyzdžiui, dėl investicijų arba laisvosios prekybos.

Taivanas nuo 1949 metų turi nepriklausomą vyriausybę, tačiau Kinija demokratinę salą laiko savo teritorijos dalimi ir priešinasi bet kokios formos oficialiems ryšiams tarp Taivano ir kitų valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.