Dėl lytinės orientacijos homoseksualiam palestiniečiui nupjauta galva, vaizdo įrašas išplatintas internete

Izraelio žmogaus teisių gynėjų grupė penktadienį pranešė manantys, jog homoseksualus palestinietis, šią savaitę rastas nupjauta galva okupuotame Vakarų Krante, nužudytas dėl savo seksualinės tapatybės.

Homoseksualiam palestiniečiui Vakarų Krante nupjauta galva.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
Homoseksualiam palestiniečiui Vakarų Krante nupjauta galva.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2022, 8:31 PM

Šaltiniai Palestinos saugumo tarnybose šiais teiginiais abejoja.

Palestinos policijos duomenimis, 25-erių Ahmedo Abu Murkhiyeho kūnas Izraelio okupuotame Hebrono mieste Vakarų Krante rastas trečiadienį.

Jo brutalus nužudymas buvo užfiksuotas vaizdo įraše, kuris paplito socialiniuose tinkluose. Palestinos saugumo šaltiniai patvirtino vaizdo įrašo autentiškumą.

A. Abu Murkhiyeho artimieji teigia, kad jis buvo nužudytas, kai Hebrone lankė šeimą.

Bet Izraelio gėjų teisių labdaros organizacijos „Al-Bait al-Mokhtalef“ direktorė Rita Petrenko sakė, jog A. Abu Murkhiyehas buvo Tel Avive ir kontaktavo su organizacijos darbuotojais kelios valandos prieš tai, kai buvo nužudytas ir neminėjo, jog rengiasi vykti į Hebroną.

R. Petrenko teigė, jog vyras kreipėsi į organizaciją pernai balandį, po to, kai pabėgo iš Vakarų Kranto baimindamasis, kad gali būti nužudytas dėl savo seksualinės tapatybės.

„Po to, kai pabėgo, jis nekontaktavo (su šeima)“, – teigė R. Petrenko, svarstydama, kaip jis atsidūrė Hebrone savo žūties dieną.

„Aš manau, kad jis buvo nužudytas dėl savo seksualinės orientacijos“, – teigė ji.

Homoseksualumas nėra nelegalus Vakarų Krante, tačiau išlieka tabu palestiniečių visuomenėje.

Izraelis yra suteikęs LGBTQ bendruomenės žmonėms, bijantiems persekiojimo Palestinos teritorijose, nedidelį kiekį leidimų gyventi.

A. Abu Murkhiyehas gyveno bendruomenės prieglaudose Izraelyje ir rengė prieglobsčio prašymą Kanadai, sakė R. Petrenko. Ji teigė padėjusi jam gauti teisinį statusą Izraelyje.

Haifoje įsikūrusios arabų LGBTQ grupės „Alwan“ vadovas Ramis Fahelis AFP teigė, jog yra sutikęs A. Abu Murkhiyehą keletą kartų nuo 2019 metų, iš jų bent vieną kartą – LGBTQ renginyje Tel Avive.

Tuo tarpu nužudyto vyro artimieji išplatintame pareiškime teigė, jog jis gyveno kaimyniniame Jordane.

Palestinos policija ketvirtadienį pareiškė, jog šis nužudymas reprezentuoja „naują nusikaltimų rūšį“ Vakarų Krante, tačiau motyvų nedetalizavo.

Policija abejojo, ar A. Abu Murkhiyehas buvo gėjus, o keletas AFP šaltinių Palestinos saugumo tarnybose tvirtino, kad žmogžudystė susijusi su prekyba narkotikais.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs šaltinis teigė, jog byloje buvo sulaikytas šeimos narys.

COGAT, Izraelio gynybos ministerijos padalinys, atsakingas už civilinius palestiniečių reikalus Palestinos teritorijose, neatsakė į prašymus pakomentuoti, ar jie suteikė A. Abu Murkhiyehui leidimą gyventi Izraelyje.

Izraelis okupavo Vakarų krantą po 1967-ųjų Šešių dienų karo, palestiniečiai či turi ribotą valdžią.

Palestinos pareigūnai 2019 metais siekė uždrausti LGBTQ asocaciją „Al-Qaws Foundation“, tuo sukeldami žmogaus teises ginančių grupių pasipiktinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.