Per ataką Rytų Jeruzalės kontrolės poste žuvus karei, ieškomas užpuolikas

Izraelio pajėgos ieško užpuoliko, įvykdžiusio ataką, per kurią Rytų Jeruzalės kontrolės poste žuvo karė, sekmadienį pranešė pareigūnai.

Izraelio kariai.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Izraelio kariai.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2022, 9:22 AM, atnaujinta Oct 9, 2022, 10:25 AM

Keliomis valandomis anksčiau per Izraelio reidą okupuotame Vakarų Krante buvo nušauti du palestiniečiai.

Žydų valstybės kariuomenė pranešė, kad karė „žuvo sunkiai sužeista per šaudymo išpuolį“, kuris, policijos teigimu, įvyko Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, netoli Šuafato palestiniečių pabėgėlių stovyklos.

Kariuomenė informavo, kad ta karė buvo 18 metų Noa Lazar. Ji tarnavo karo policijoje.

Dar vienas izraelietis, į galvą pašautas 30-metis, sunkios būklės buvo nuvežtas į Hadasos ligoninę, sakoma šio medicinos centro pranešime.

Be to, du policininkai buvo nesunkiai sužaloti skeveldrų, sakė policija.

Policija aptvėrė teritoriją netoli patikros posto, dešimtys pareigūnų buvo dislokuoti prie įvažiavimo į Rytų Jeruzalę ir išvažiavimo iš jos.

Trys į trečią dešimtį metų įkopę palestiniečiai iš Rytų Jeruzalės buvo suimti įtariant juos „dalyvavimu išpuolyje“, sakoma policijos pareiškime.

Izraelio ministras pirmininkas Yairas Lapidas sekmadienio rytą sakė, kad jam „veria širdį“ žinia apie N. Lazar žūtį.

„Mes nesustosime, kol niekingi žudikai nebus patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – sakoma jo pareiškime.

„Pražūtingos pasekmės“

Anksčiau šeštadienį per Izraelio pajėgų operaciją Dženine, šiauriniame okupuoto Vakarų Kranto neramiame mieste, buvo nušauti du jauni palestiniečiai.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad „nuo okupantų (Izraelio) kulkų Dženine žuvo du piliečiai“, Izraelio kariams ten atvykus suimti vieno įtariamojo. Dar 11 žmonių buvo sužeisti.

Ministerija nurodė, kad žuvo 16 metų Ahmadas Daraghmehas ir 18 metų Mahmoudas as Sousas. Kovotojų grupuotė „Islamo džihadas“ pavadino jaunuolius „savo kankiniais“.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad šeštadienį kariai įžengė į Dženiną, kad sulaikytų 25 metų palestinietį, kuris, pasak kariuomenės, priklausė „Islamo džihadui“ ir, kaip įtariama, šaudė į karius.

„Šios operacijos metu dešimtys palestiniečių mėtė sprogstamuosius užtaisus ir Molotovo kokteilius į IDF (Izraelio gynybos pajėgų) karius, į juos buvo šaudoma“, – sakoma kariuomenės pareiškime ir priduriama, kad kariai šaudė į „ginkluotus įtariamuosius“.

Šeštadienį įvykęs incidentas yra vėliausias iš virtinės dažnų ir dažnai gyvybių pareikalaujančių Izraelio kariuomenės reidų prieš palestiniečių kovotojus.

Šie reidai išprovokavo susirėmimus, per kuriuos žuvo dešimtys palestiniečių, įskaitant kovotojus.

Po pastarųjų mirčių Dženine palestiniečių prezidentūra paragino Vašingtoną „daryti rimtą spaudimą Izraeliui, kad šis nutrauktų savo visa apimantį karą prieš mūsų palestiniečių tautą“.

Izraelio veiksmai „priartins situaciją prie sprogimo ir taško, iš kurio nebegalima grįžti, o tai turės pražūtingų pasekmių visiems“, sakė prezidento Mahmudo Abbaso atstovas spaudai Nabilas Abu Rudeinehas. Jo pareiškimą paskelbė oficialioji palestiniečių naujienų agentūra „Wafa“.

Agentūra taip pat pranešė, kad per reidą Dženine Izraelio pajėgos šaudė tiesiai į žurnalistus.

Trečiadienį buvo sužeisti du reporteriai, kurie rengė reportažus apie karinę operaciją netoli Vakarų Kranto Nabluso miesto, kurios liudininku tapo naujienų agentūros AFP žurnalistas. Per tą incidentą žuvo vienas palestinietis.

Gegužę JAV pilietybę turėjusi palestinietė televizijos „al Jazeera“ žurnalistė Shireen Abu Akleh buvo nušauta, kai rengė reportažą apie apie izraeliečių reidą Dženine.

Šeštadienio smurto protrūkis Dženine įvyko praėjus dienai po to, kai Izraelio pajėgos nušovė dar du palestiniečių paauglius. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Vakarų Kranto šiaurėje žuvo 14 metų Adelis Dawoudas, o netoli Ramalos miesto nužudytas 17 metų Mahdi Ladadwehas.

„Man kelia nerimą blogėjanti saugumo padėtis, įskaitant padažnėjusius ginkluotus palestiniečių ir Izraelio saugumo pajėgų susirėmimus okupuotame Vakarų Krante, įskaitant Rytų Jeruzalę“, – pareiškime teigė JT specialusis koordinatorius Vidurio Rytų taikos procesui Toras Wenneslandas.

Izraelis Vakarų Krantą okupavo per 1967 metų Šešių dienų karą. Vakarų Krante greta 2,9 mln. palestiniečių gyvena apie 475 tūkst. žydų naujakurių. Tarptautinė bendrija izraeliečių nausėdijas okupuotame Vakarų Krante laiko neteisėtomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.