Šiaurės Korėja vėl paleido dvi raketas – 7 kartą per dvi savaites

Šiaurės Korėja anksti sekmadienį į jūrą paleido dvi balistines raketas, pranešė Pietų Korėjos kariuomenė.

Šiaurės Korėja vėl paleido dvi raketas – 7 kartą per dvi savaites.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Šiaurės Korėja vėl paleido dvi raketas – 7 kartą per dvi savaites.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2022, 9:14 AM, atnaujinta Oct 9, 2022, 10:18 AM

Tai septintas toks paleidimas per pastarąsias dvi savaites, surengtas praėjus vos kelioms valandoms po to, kai atominis amerikiečių lėktuvnešis baigė bendras pratybas prie Korėjos pusiasalio.

Seulas, Tokijas ir Vašingtonas pastarosiomis savaitėmis suintensyvino bendras karinio jūrų laivyno pratybas, taip sukeldami Pchenjano pyktį, nes šis jas laiko invazijos repeticijomis, o ir raketų paleidimą teisina būtinomis „atsakomosiomis priemonėmis“.

Deryboms jau seniai įstrigus, Pchenjanas suintensyvino savo uždraustų ginklų programas ir praėjusią savaitę virš Japonijos paleido vidutinio nuotolio balistinę raketą, o pareigūnai ir analitikai perspėja, kad Šiaurės Korėja baigė rengtis dar vienam branduoliniam bandymui.

Pietų Korėjos kariuomenė sekmadienį pranešė, kad „aptiko dvi trumpojo nuotolio balistines raketas, tarp 1 val. 48 min. ir 1 val. 58 min. (vietos, šeštadienį 19 val. 48 min.–19 val. 58 min. Lietuvos laiku) paleistas iš Munčono rajono Kangvono provincijoje Rytų jūros link“, turėdama omenyje jūrą, dar vadinamą Japonijos jūra.

Raketos „nuskriejo maždaug 350 km atstumą 90 km aukštyje“, sakoma Seulo Jungtinio štabų vadų komiteto pareiškime, kuriame raketų paleidimas vadinamas „rimta provokacija“.

Tokijas taip pat patvirtino užfiksavęs raketų paleidimą, o pakrančių apsaugos tarnyba pranešė, kad raketos nukrito už Japonijos išskirtinės ekonominės zonos ribų.

Japonijos gynybos viceministras Toshiro Ino sakė, kad Tokijas analizuoja šias raketas, ir pridūrė, kad „bet kuri iš jų gali būti iš povandeninio laivo paleidžiama balistinė raketa (SLBM)“.

Praėjusį mėnesį Seulas pranešė, kad aptiko požymių, jog Šiaurės Korėja ruošiasi paleisti SLBM – ginklą, kurį Pchenjanas pastarąjį kartą išbandė gegužę.

JAV kariuomenės vadavietė Indijos ir Ramiojo vandenynų regione pareiškime nurodė, kad „glaudžiai konsultuojasi su savo sąjungininkais ir partneriais“, ir pridūrė, kad šis paleidimas išryškino Šiaurės Korėjos raketų programų „destabilizuojantį“ pobūdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.