Kalinamam V. Putino oponentui V. Kara-Murzai skirta Vaclavo Havelo žmogaus teisių premija

Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) pirmadienį paskelbė, kad šių metų Vaclavo Havelo žmogaus teisių premija atiteko įkalintam Rusijos opozicijos veikėjui Vladimirui Kara-Murzai.

​Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) pirmadienį paskelbė, kad šių metų Vaclavo Havelo žmogaus teisių premija atiteko įkalintam Rusijos opozicijos veikėjui Vladimirui Kara-Murzai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) pirmadienį paskelbė, kad šių metų Vaclavo Havelo žmogaus teisių premija atiteko įkalintam Rusijos opozicijos veikėjui Vladimirui Kara-Murzai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2022, 4:40 PM

„Šiandieninėje Rusijoje reikia neįtikėtinai daug drąsos atsilaikyti prieš politinę galią. Šiandien ponas Kara-Murza demonstruoja drąsą iš kalėjimo kameros“, – sakė ETPA prezidentas Tiny Koxas.

V. Kara-Murza, balsingas Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas, šių metų balandį buvo sulaikytas ir įkalintas dėl Kremliaus invazijos į Ukrainą pasmerkimo. Rusijos opozicijos veikėjas buvo apkaltintas valstybės išdavyste ir jam gresia įkalinimas dviem dešimtmečiams.

„Dabartinė Rusijos valdžia – neturėdama tokių intencijų – nupiešė tikro patrioto portretą. Vladimiro Putino vyriausybė tokius žmones laiko išdavikais“, – sakė V. Kara-Murzos žmona Jevgenija atsiimdama apdovanojimą jo vardu.

„Na, aš negaliu nesididžiuoti savo partneriu, savo geriausiu draugu, savo vaikų tėvu“, – pridūrė ji.

V. Kara-Murzos žmona perskaitė jo kalėjime rašytą kalbą.

„Prasidėjus V. Putino brutaliai invazijai į Ukrainą, jis pradėjo karą prieš tiesą mūsų šalyje“, – minėjo V. Kara-Murza savo kalboje.

Jis teigė, kad šį apdovanojimą skiria kitiems politiniams kaliniams Rusijoje, o pinigai, gauti kartu su šia premija, bus skirti jų šeimų fondui.

Dramaturgo, komunistinės Čekoslovakijos disidento, vadovavusio savo šalies perėjimui į demokratiją vardu pavadintą premiją Europos Taryba Strasbūre kasmet skiria už pilietinės visuomenės veiksmus ginant žmogaus teises.

Šis apdovanojimas įteiktas kelios dienos po to, kai Rusijos teisių gynimo grupė „Memorial“ tapo viena iš šių metų Nobelio taiko premijos laureačių.

Šiemetinė Nobelio taikos premija penktadienį buvo paskirta „Memorial“, Ukrainos žmogaus teisių organizacijai „Pilietinių laisvių centras“ ir kalinamam baltarusių žmogaus teisių gynėjui Alesiui Bialiackiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.