Šokas ir nerimas po Rusijos smūgių virtinės Kijeve: „Tai buvo siaubinga“

Pirmadienio rytą prasidėjusi virtinė smūgių pasipylė ne tik Kijeve, bet ir daugelyje Ukrainos miestų – nuo Lvovo vakaruose iki Charkovo rytuose ir Odesos pietuose. Kijevo gyventojams, kurie mieste buvo nuo pat vasario 24-osios, prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai, visa tai yra labai skausmingai pažįstama.

Karas Ukrainoje, Kijevas po Rusijos pajėgų atakų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Kijevas po Rusijos pajėgų atakų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Kijevas po Rusijos pajėgų atakų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Kijevas po Rusijos pajėgų atakų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Kijevas po Rusijos pajėgų atakų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Kijevas po Rusijos pajėgų atakų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-10-10 21:01, atnaujinta 2022-10-11 05:49

Tačiau šįkart situacija kiek kitokia – tai ne girdimi smūgiai iš priemiesčių, o sprogimai pačioje Kijevo širdyje, daug arčiau miesto centro. Ekspertų vertinimu, nusitaikymas į sostinę galimai rodo, kad Kremliaus vadovas nusiteikęs eskalacijai. Gyventojams buvo liepta susirasti slėptuves ir reikalui nesant jų nepalikti. Anot Kijevo mero V. Kličko, naujų smūgių grėsmė išlieka.

Per Rusijos Saugumo Tarybos posėdį šalies prezidentas Vladimiras Putinas patvirtino, kad jo pajėgos įvykdė virtinę raketų atakų prieš Ukrainos miestus, pareikalavusių mažiausiai vienuolikos gyvybių ir išvedusių iš rikiuotės šios šalies energetikos infrastruktūrą.

Pranešime jis nurodė, kad buvo taikytąsi į energijos, karinės vadovybės ir komunikacijos objektus. Nors buvo manoma, kad tai buvo V. Putino atsakas į sprogimą ant Krymo tilto, Ukrainos žvalgyba nurodė, kad Rusijos pajėgos gavo instrukcijas iš Kremliaus atakuoti civilinę infrastruktūrą Ukrainoje dar spalio 2–3 dienomis.

Vis dėlto, atakų taikiniais tapo ne tik energetikos objektai. Nuotraukose iš sprogimų vietų aiškiai matyti, kad taikiniuose buvo gyvenamieji rajonai.Ukrainos kultūros ministerijos pranešime nurodoma, kad nukentėjo muziejai ir Filharmonijos pastatas Kijeve. Viename socialiniuose tinkluose platinamame vaizdo įraše taip pat matyti didžiulis krateris vaikų žaidimų aikštelėje.

Kitame buvo matoma, kaip raketa pataiko į stiklinį pėsčiųjų tiltą, kuris buvo atidarytas 2019 m., minint Kijevo miesto jubiliejų, – turistų pamėgtą vietą ir apžvalgos aikštelę virš Dniepro upės.

Olena ir Valerijus Badachai gyvena bute, iš kurio atsiveria vaizdas į susprogdintą vaikų žaidimų aikštelę Ševčenkos parke.

„Tai buvo siaubinga. Akimirksniu mūsų gyvenime atsirado skylė. Tai buvo siaubinga“, – BBC žurnalistams pasakojo Olena.

„Čia praleidau visą savo gyvenimą. Čia lankiau mokyklą. Valiau parką, sėjau žolę. Čia užaugo mano sūnus, o dabar ir anūkas, – pasakojo jos vyras Valerijus. – Čia visada tiek daug vaikų. Manau, kad jie norėjo pataikyti į universiteto pastatą ir paminklą Hruševskiui. Tai mums svarbūs simboliai, tai buvo simbolinis išpuolis“.

„Kyiv Independent“ žurnalistė Asami Terajima „Sky News“ teigė, kad Rusijos pajėgos grąžina žvilgsnį į Kijevą. Ji apibūdino įvykius kaip keliančius nerimą.

„Buvau Kijeve visos invazijos pradžioje, bet niekada nesu patyrusi kažko tokio artimo“, – sakė ji.

A.Terajima sakė, kad daug žmonių dabar liko namuose, todėl gatvės buvo gana tuščios, o daugelis kavinių taip pat nustojo dirbti.

„Susisiekimas nėra geras, o žmonės suvokia, kad po kelių valandų gali įvykti daugiau atakų. Todėl žmonės tiesiog stengiasi likti namuose“, – pridūrė ji.

Tik prieš dvi dienas socialinę žiniasklaidą užplūdo vaizdo įrašai ir memuarai, kuriuose ukrainiečiai audringai šventė tilto, jungiančio Rusiją su Krymo pusiasaliu, užpuolimą. Šiandien vaizdo įrašuose – apšaudyti miestai, liepsnojančios nuolaužos ir skubūs perspėjimai saugoti Rusijos atakų. Gelbėtojai praneša, kad vis dar tebeieško išgyvenusių tarp pastatų nuolaužų.

„Žmonės yra po griuvėsiais. Gelbėtojai ir atitinkamos tarnybos dirba vietoje, kad kuo greičiau išgelbėtų žmones“, – sakė regiono karinės administracijos vadovas Oleksijus Kuleba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.