Švedija atsisako leisti Rusijai prisijungti prie „Nord Stream“ nuotėkių tyrimo

Švedija pirmadienį pareiškė neleisianti Rusijai prisijungti prie tebevykstančio „Nord Stream“ dujotiekių nuotėkių tyrimo, tačiau pridūrė, kad Maskva gali atlikti savo individualią apžiūrą.

Baltijos jūros vanduo burbuliuoja nuo dujų, besiveržiančių iš vamzdynų „Nord Stream“. Tokių zonų skersmuo yra nuo 200 m iki 1000 m.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Baltijos jūros vanduo burbuliuoja nuo dujų, besiveržiančių iš vamzdynų „Nord Stream“. Tokių zonų skersmuo yra nuo 200 m iki 1000 m.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2022, 11:14 PM

Rusiją su Vokietija jungiantys dujotiekiai „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ atsidūrė geopolitinės įtampos centre, Rusijai nutraukus dujų tiekimą Europai, kaip įtariama, keršijant už Vakarų sankcijas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Vamzdynai šiuo metu neveikia, tačiau prieš įvykstant tariamam sabotažui juose buvo dujų. Visi keturi nuotėkiai buvo aptikti prieš dvi savaites Baltijos jūroje prie Danijai priklausančios Bornholmo salos.

Ministrės pirmininkės Magdalenos Andersson pareiškimas yra atsakas į Rusijos prašymus būti įtrauktai į įtariamo sabotažo tyrimus.

„Švedijoje preliminarūs tyrimai yra konfidencialūs, o tai, žinoma, ne išimtis ir šiuo atveju“, – spaudos konferencijoje sakė M. Andersson.

„Kadangi nuotėkiai įvyko tarptautiniuose vandenyse, nors ir Švedijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, Rusija turi galimybę patekti prie nuotėkių vietos, – pridūrė ji. – Dabar mes zoną atblokavome, todėl į ją gali patekti ir kiti laivai, tokios taisyklės.“

Tačiau premjerė pažymėjo, kad be Švedijos tyrėjų, pagal ES sistemą dar veikia ir „jungtinė tyrimo grupė“.

Anot jos, vyriausybė rengia atsakymą Rusijos ministrui pirmininkui Michailui Mišustinui, laišku paprašiusiam į tyrimą įtraukti Maskvą ir energetikos milžinę „Gazprom“, kuri yra pagrindinė minėtų dujotiekių savininkė.

Du iš nuotėkių įvyko Švedijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, o kiti du – Danijos.

Švedijos valdžia praėjusią savaitę užblokavo zoną aplink nuotėkius, kad galėtų atlikti patikrinimą.

Po patikrinimo Švedijos prokuroras Matsas Ljungqvistas, vadovaujantis šalies slaptosios tarnybos (SAPO) atliekamai patikrai, ketvirtadienį pareiškė, kad „nusikaltimo vietos tyrimas sustiprino įtarimus dėl sabotažo sunkinančiomis aplinkybėmis“.

Danijos užsienio reikalų ministras Jeppe Kofodas rugsėjo pabaigoje pareiškė, kad jie „informavo Rusiją“ apie tyrimo pradžią.

„Tačiau mes neturime noro kalbėtis su Rusija. Mes norime išsiaiškinti šio reikalo esmę ir tai darome su savo sąjungininkais“, – tuomet žurnalistams sakė J. Kofodas.

Keli Skandinavijos šalių seisminiai institutai dar prieš aptinkant nuotėkius šioje vietovėje užfiksavo tai, kas, „labai tikėtina“, buvo sprogimai.

Ir Vašingtonas, ir Maskva paneigė, jog yra kaip nors su tuo susiję.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.