ES susitarė įvesti sankcijas Iranui dėl susidorojimo su protestuotojais

ES šalys susitarė dėl sankcijų Iranui po žiauraus susidorojimo su protestais dėl Mahsos Amini mirties, o užsienio reikalų ministrai ateinantį pirmadienį jas turėtų patvirtinti, pranešė diplomatai.

Protestas Irane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestas Irane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 8:22 PM

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen anksčiau trečiadienį pareiškė, kad „atėjo laikas įvesti sankcijas tiems, kurie atsakingi“ Irane „už represijas prieš moteris“. „Šis šokiruojantis smurtas negali likti be atsako“, – sakė ji.

Keturi ES diplomatai agentūrai AFP sakė, kad trečiadienį buvo pasiektas politinis susitarimas dėl sankcijų ir kad užsienio reikalų ministrų susitikime, kuris įvyks Liuksemburge kitą pirmadienį, jos bus oficialiai patvirtintos.

Išsamesnės informacijos apie būsimas sankcijas nepateikta, tačiau JAV, Jungtinė Karalystė ir Kanada jau atskirai įvedė sankcijas Irano režimo saugumo padaliniams.

JAV ir JK įvedė sankcijas vadinamajai Irano moralės policijai, kuri praėjusį mėnesį suėmė 22 metų M. Amini.

Mergina iš policijos nuovados be sąmonės buvo nuvežta į ligoninę, ten ir mirė. Jos šeima, Irano protestuotojai, Vakarų pareigūnai ir teisių gynimo organizacijos jos mirtį pavadino „nužudymu“.

Iranas tai neigia ir sako, kad ji mirė dėl natūralių priežasčių, susijusių su vaikystėje atlikta operacija.

Kanada praėjusią savaitę pareiškė, kad visam laikui uždraus atvykti daugiau kaip 10 tūkst. Irano režimo narių, įskaitant priklausančius Islamo revoliucijos gvardijos korpusui, kuris vadovauja represijoms.

ES įstatymų leidėjai paragino bloką įtraukti Irano pareigūnus, įskaitant tuos, kurie susiję su moralės policija, į juodąjį sąrašą, draudžiantį keliauti į Europą ir įšaldantį bet kokį turtą ES.

Naujausios Europos sankcijos bus paskelbtos labai kebliu momentu, nes ES atlieka koordinatoriaus vaidmenį derybose, kuriomis siekiama atgaivinti 2015 metų susitarimą, apribojantį Irano branduolinę veiklą. ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis sakė, kad šios derybos atsidūrė aklavietėje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.