Irane slopinant po M. Amini mirties kilusius protestus žuvo bent 108 žmonės

Irane slopinant po Mahsos Amini mirties kilusius ir jau daugiau kaip tris savaites trunkančius protestus žuvo mažiausiai 108 žmonės, paskelbė Osle įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Irano žmogaus teisės“ (IHR).

Protestas Irane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestas Irane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 1:07 PM

Irano saugumo pajėgos per atskirus susirėmimus Zahedano mieste pietrytinėje Sistano ir Beludžistano provincijoje taip pat nužudė dar mažiausiai 93 žmones, sakoma IHR pareiškime.

Iraną protestų banga krečia nuo rugsėjo vidurio. Juos išprovokavo 22-ejų kurdės M. Amini mirtis rugsėjo 16-ąją, praėjus trims dienoms po to, kai ją Teherane suėmė moralės policija už tai, kad ji, kaip įtariama, pažeidė griežtą šiitiškos respublikos moterų aprangos kodą.

Smurtas Zahedane prasiveržė rugsėjo 30 dieną per protestus, kilusius pasigirdus kaltinimams, kad policijos viršininkas provincijos Čabaharo uostamiestyje išžagino 15-metę mergaitę iš sunitų beludžių mažumos.

Žmogaus teisių gynimo grupės antradienį taip pat išreiškė nerimą dėl represijų masto Sanandadže, M. Amini gimtosios vakarinės Kurdistano provincijos sostinėje.

„Tarptautinė bendrija privalo užkirsti kelią tolesniam žudymui Kurdistane, tuojau pat paskelbdama atsaką“, – trečiadienio pareiškime sakė IHR direktorius Mahmoodas Amiry-Moghaddamas (Mahmudas Amiris Moghadamas).

IHR nurodė, kad tirti represijų Kurdistane mastą trukdo interneto suvaržymai, ir įspėjo dėl „artėjančio kruvino susidorojimo“ su demonstrantais šioje provincijoje.

„Sanandadžas... pastarąsias tris dienas matė didelius protestus ir kruvinus susidorojimus“, – sakė IHR ir pridūrė, kad paskelbtas provincijoje žuvusių žmonių skaičius neapima pastarųjų trijų dienų aukų.

Grupė nurodo turinti informacijos apie 28 žmonių žūtį Mazandarano provincijoje. 14 žmonių žuvo Kurdistane, 12 – Gilane ir Vakarų Azerbaidžane, 11 – Teherano provincijoje.

Grupė taip pat praneša, kad Irano saugumo pajėgos areštavo daug vaikų, pastarąją savaitę protestavusių gatvėse ir mokyklose.

„Vaikai turi teisinę teisę protestuoti, [o] Jungtinės Tautos turi pareigą ginti vaikų teises Irane taikant spaudimą Islamo Respublikai“, – sakė M. Amiry-Moghaddamas.

Anot IHR, į aukų sąrašą taip pat neįtraukti šeši žmonės, sekmadienį žuvę per protestus Rašto kalėjime Irano šiaurėje, nes organizacija dar tiria šį atvejį.

IHR duomenimis, prie nacionalinių streikų ir protestų prisidėjo darbuotojai Asalujės naftos chemijos gamykloje Irano pietvakariuose, Abadane Irano vakaruose ir Bušehre pietuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.