NATO vadovas: oro gynyba Ukrainai yra „svarbiausias prioritetas“

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas trečiadienį pareiškė, kad Vakarų šalys, remiančios Ukrainą, siekia suteikti Kijevui daugiau priešlėktuvinės gynybos priemonių, kad apsaugotų nuo beatodairiškų Rusijos raketų atakų visoje šalyje.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 1:59 PM, atnaujinta Oct 12, 2022, 5:12 PM

„Svarstysime, kaip padidinti paramą Ukrainai, o svarbiausias prioritetas bus didesnė oro gynyba Ukrainai“, – sakė J. Stoltenbergas Ukrainos sąjungininkų susitikimo dėl ginklų tiekimo Kijevui pradžioje.

„Per siaubingas ir beatodairiškas atakas prieš Ukrainos miestus žuvo civiliai gyventojai ir buvo sunaikinta svarbiausia civilinė infrastruktūra“, – teigė J. Stoltenbergas.

„Tai rodo, kad Ukrainai skubiai reikia daugiau oro gynybos. Sąjungininkai yra suteikę oro gynybos, tačiau mums reikia dar daugiau. Mums reikia įvairių tipų oro gynybos“, – pabrėžė jis.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, paklaustas, ko tikisi iš susitikimo su Kijevo rėmėjais NATO būstinėje Briuselyje, pasakė tik tris žodžius: „Priešlėktuvinės gynybos sistemų.“

Po to, kai Rusija pradėjo įnirtingą antskrydį Ukrainoje po sprogimo ant itin svarbaus tilto į aneksuotą Krymo pusiasalį, dėmesys sutelktas į oro gynybą.

Vakarų sąjungininkai suka galvas, kaip aprūpinti Ukrainą pažangesnėmis sistemomis, nes diplomatai pripažįsta, kad jų turi nedaug.

Pirmoji vidutinio nuotolio sistema „Iris-T“ atvyko į Ukrainą po to, kai Vokietija nusprendė ją išsiųsti net neperdavusi jos savo kariams.

Jungtinės Valstijos taip pat pareiškė, kad siekia paspartinti savo priešraketinės ir bepiločių raketų sistemos „NASAMS“ pristatymą Kijevui, o pirmoji partija turėtų atvykti per artimiausias savaites.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.