V. Putinas siūlo Turkijai tapti rusiškų dujų centru su nauju dujotiekiu ir birža

Prezidentas Vladimiras Putinas pasiūlė Turkijai tapti Rusijos dujų centru, nutiesus naują dujotiekį ir sukūrus energijos biržą.

​Prezidentas Vladimiras Putinas pasiūlė Turkijai tapti Rusijos dujų centru, nutiesus naują dujotiekį ir sukūrus energijos biržą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Prezidentas Vladimiras Putinas pasiūlė Turkijai tapti Rusijos dujų centru, nutiesus naują dujotiekį ir sukūrus energijos biržą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2022, 3:26 PM

„Jei Turkija ir mūsų potencialūs pirkėjai susidomės, galėtume apsvarstyti galimybę nutiesti dar vieną dujotiekį ir Turkijoje sukurti dujų centrą prekybai su trečiosiomis šalimis, ypač Europoje“, – sakė Rusijos vadovas Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui per susitikimą Astanoje, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Kazachstano sostinėje vykusiose derybose V. Putinas taip pat pasiūlė Turkijoje įsteigti dujų biržą, kurioje būtų nustatomos kainos.

Jis pagyrė „Turkstream“ dujotiekį, einantį per Juodąją jūrą į Turkiją ir pietų Europą, kaip saugiausią rusiškų dujų maršrutą, užsimindamas apie sprogimus, kurie apgadino du Baltijos dujotiekius, jungiančius Vokietiją ir Rusiją, ir kuriuos NATO ir ES pasmerkė kaip sabotažą.

„Turkstream“ dujotiekis taip pat turėjo būti susprogdintas, tačiau tai neįvyko, teigė V. Putinas. Trečiadienį jis „Nord Stream“ vamzdynų sugadinimą pavadino tarptautine teroristine ataka“ ir užsiminė, kad už to galėjo stovėti Vašingtonas.

Turkija yra logiškas pasirinkimas skirstymo punktui ir dujų biržai statyti, nes „Turkstream“ vis dar veikia patikimai, sakė V. Putinas.

„Šiandien kainos yra labai aukštos ir mes galėtume ramiai jas ten sureguliuoti iki normalaus rinkos lygio be jokios politinės įtakos“, – sakė V. Putinas per susitikimą, vykusį Azijos bendradarbiavimo ir pasitikėjimo stiprinimo priemonių konferencijos (CICA) kuluaruose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.