NATO informavo apie branduolinio atgrasymo pratybas

NATO branduolinio atgrasymo pratybose Europos teritorijoje šiais metais dalyvaus iki 60 orlaivių. Aljansas penktadienį informavo, kad tarp jų bus modernūs naikintuvai, taip pat žvalgybiniai ir degalų pildymo orlaiviai.

NATO informavo apie branduolinio atgrasymo pratybas.<br>LK nuotr.
NATO informavo apie branduolinio atgrasymo pratybas.<br>LK nuotr.
NATO informavo apie branduolinio atgrasymo pratybas.<br>LK nuotr.
NATO informavo apie branduolinio atgrasymo pratybas.<br>LK nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-14 19:22

Iš JAV, kaip jau ankstesniais metais, atskris ilgojo nuotolio bombonešiai B-52. Jie pakils iš Minoto oro pajėgų bazės Dakotoje.

Pirmadienį prasidėsiančiose pratybose pavadinimu „Steadfast Noon“ („Tvirtas vidudienis“), NATO duomenimis, iš viso dalyvaus 14 šalių. Manevrai daugiausiai vyks oro erdvėje virš Belgijos, Didžiosios Britanijos ir Šiaurės jūros.

NATO pabrėžė, kad pratybos nėra reakcija į Rusijos invaziją į Ukrainą ir kad nebus naudojami koviniai ginklai.

„Pratybos, kurios truks iki spalio 30 dienos, yra įprasti apmokymai, kurie niekaip nėra susiję su dabartiniais įvykiais pasaulyje“, – pareiškė Aljansas. NATO atstovė Oana Lungescu sakė: „Šios pratybos padeda užtikrinti saugų ir efektyvų Aljanso branduolinį atgrasymą“.

Apie pratybų scenarijų ir detales NATO duomenų nepateikė. Karinių ekspertų duomenimis, per reguliariai spalį vykstančias pratybas, be kita ko, mokomasi, kaip iš požeminių saugyklų iki orlaivių saugiai nugabenti JAV branduolinius ginklus ir sumontuoti juos po naikintuvais. Tačiau per pratybas lėktuvai skraido be bombų.

Oficialiai nepatvirtintais pranešimais, amerikiečių branduoliniai ginklai dislokuoti Šiaurės Italijoje, Belgijoje, Turkijoje, Nyderlanduose bei Vokietijoje.

Naujus būgštavimus dėl galimo Rusijos branduolinio ginklo panaudojimo prieš Ukrainą pakurstė Maskvos įvykdyta neteisėta keturių okupuotų Ukrainos teritorijų aneksija. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad gins jas visomis turimomis priemonėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.