V. Putinas: Kremliaus tikslas nėra sunaikinti Ukrainą

Rusijos lyderis Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, kad „kol kas“ neplanuoja daugiau „masinių“ smūgių Ukrainai ir kad Kremliaus tikslas nėra „sunaikinti“ provakarietišką šalį.

V. Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 4:34 PM, atnaujinta Oct 14, 2022, 4:50 PM

„Kol kas nėra poreikio rengti masinius smūgius. Yra kitų užduočių. Kol kas. O paskui bus aišku“, – sakė V. Putinas žurnalistams po buvusių sovietinių šalių aukščiausiojo lygio susitikimo Kazachstane.

„Mes nekeliame sau užduoties sunaikinti Ukrainą“, – pareiškė jis.

Šią savaitę Rusijos pajėgos surengė masinių raketų ir dronų smūgių Kijevui ir kitiems Ukrainos miestams.

Po kelias dienas vykdytų daug žalos sukėlusių Rusijos pajėgų smūgių, kuriais, pasak V. Putino, buvo „atsilyginta“ už sprogimą ant Krymo tilto, Ukrainos sąjungininkai pažadėjo Kijevui perduoti galingesnių oro gynybos sistemų.

Keli Vakarų lyderiai šiuos Rusijos smūgius yra pavadinę karo nusikaltimu.

V. Putinas penktadienį taip pat tvirtino, kad Rusija Ukrainoje „viską daro teisingai“.

„Tai, kas vyksta šiandien, nėra malonu. Bet vis dėlto (jei Rusija nebūtų užpuolusi Ukrainos vasario mėnesį) mes būtume atsidūrę tokioje pačioje situacijoje, tik sąlygos mums būtų buvusios blogesnės. Taigi, viską darome teisingai“, – sakė V. Putinas žurnalistams.

Tuo metu Ukrainos kariuomenė toliau skelbia apie pasiekimus šalies pietuose. Ukrainos ginkluotosios pajėgos pranešė apie nuolatinius teritorinius laimėjimus palei pietinį frontą, įskaitant 75 gyvenviečių Chersono srityje susigrąžinimą per pastarąjį mėnesį, vėlų ketvirtadienio vakarą pranešė Laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos ministerija.

Rytuose Ukrainos ginkluotosios pajėgos atkovojo 502 gyvenvietes Charkovo srityje, 43 gyvenvietes Donecko srityje ir septynias gyvenvietes Luhansko srityje, pranešė ministerija.

V. Putinas taip pat sakė, kad Maskva neplanuoja plėsti rezervistų mobilizacijos invazijai į Ukrainą sustiprinti. Praėjusį mėnesį paskelbta dalinė mobilizacija sukėlė paniką, daug šaukiamojo amžiaus vyrų išvyko iš Rusijos.

„Nieko papildomo neplanuojama. Jokių pasiūlymų iš Gynybos ministerijos negauta, ir nematau jokio papildomo poreikio artimiausioje ateityje. Dabar iš 300 tūkst. žmonių mobilizuota 222 tūkstančiai. Maždaug per dvi savaites visi mobilizacijos veiksmai bus baigti“, – kalbėjo Rusijos vadovas.

Kremliaus paskelbta mobilizacija skirta paremti Ukrainoje kariaujančias Rusijos pajėgas. Tokį žingsnį Maskva žengė patyrusi virtinę nesėkmių mūšio lauke.

V. Putinas sako „nematantis reikalo“ deryboms su J. Bidenu

Kremliaus šeimininkas V.Putinas penktadienį pareiškė, kad nemato poreikio sėsti prie derybų stalo su JAV lyderiu Joe Bidenu, Maskvos santykiuose su Vašingtonu augant įtampai dėl daugybės klausimų, įskaitant Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Turėtume jo paklausti, ar jis pasirengęs su manimi kalbėtis, ar ne. Tiesą sakant, nematau reikalo“, – sakė V. Putinas, paklaustas apie galimą susitikimą su J. Bidenu lapkritį įvyksiančio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) aukščiausiojo lygio susitikimo kuluaruose.

Jis pridūrė, kad dėl jo dalyvavimo Indonezijos rengiamame viršūnių susitikime dar nenuspręsta.

JAV prezidentas anksčiau šį mėnesį neatmetė galimybės per G-20 aukščiausiojo lygio susitikimą susitikti su Rusijos lyderiu.

„Tai dar neaišku“, – pasakė J. Bidenas reporteriams, paklaustas, ar jis pasinaudotų G-20 susitikimu Indonezijoje, kaip galimybe tiesiogiai pasikalbėti su V. Putinu.

Tačiau Baltieji rūmai yra sakę, jog tuo atveju, jei V. Putinas dalyvaus G-20 aukščiausiojo lygio susitikime, dalyvauti turėtų ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, net jei Ukraina nepriklauso šiai grupei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.