Iranas ragina ES neįvesti sankcijų dėl malšinamų protestų, neigia dronų perdavimą Rusijai

Teheranas sukritikavo Europos Sąjungą dėl pastarosios pozicijos Irano protestų atžvilgiu ir paneigė pranešimus, kad Iranas tiekia ginklus Rusijai, praneša dpa.

Protestas prieš Irano valdžią.<br> AP/Scanpix nuotr.
Protestas prieš Irano valdžią.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2022, 12:42 PM

Masiniai protestai Irane kilo rugsėjo 16 d. dėl 22 metų kurdės Mahsa‘os Amini mirties. Ji buvo sulaikyta dorovės policijos nes jos skara neva neatitiko griežtų aprangos reikalavimų moterims. Po sulaikymo moteris komos būsenos buvo išgabenta į ligoninę, kur po trijų dienų buvo konstatuota jos mirtis. Manoma, kad sulaikymo metu ji buvo žiauriai sumušta. Malšinant protestus žuvo daugiau nei 100 žmonių.

Irano užsienio reikalų ministerija šeštadienį paskelbė, kad ministras Hosseinas Amirabdollahianas telefonu kalbėjosi su ES užsienio politikos vadovu Josepu Borrelliu ir jam pasakė, kad „neramumai, padegimai ir teroristiniai veiksmai“ neturi nieko bendra su taikiais protestais.

Irano užsienio reikalų ministras pareiškė, kad policijos operacijos prieš protestuotojus yra „visiškai teisėtos“ ir perspėjo ES nepasinaudoti pastaraisiais „incidentais“ kaip pretekstu didinti spaudimą Iranui.

Pasak žiniasklaidos, ES pirmadienį paskelbs naujas sankcijas prieš Iraną dėl šiurkštaus susidorojimo su protestuotojais. Teheranas grasina imtis „atitinkamų atsakomųjų priemonių“ prieš ES, jeigu Briuselis įves sankcijas. Teigiama, kad Iranas netgi gali nutraukti diplomatinius santykius ir išsiųsti ES ambasadorių.

Irano užsienio reikalų ministras taip pat neigė, kad jo šalis tiekia ginklus Rusijai ir aktyviai dalyvauja kare prieš Ukrainą.

„Vyksta karinis bendradarbiavimas su Rusija, bet ginklų netiekiame“, – H. Amirabdollahianas patikino ES diplomatijos vadovą, anot šaltinių Irane.

Nors Iranas ir neigia, kad šios šalies dronus kamikadzes Rusija naudoja kare prieš Ukrainą, tačiau tą patvirtino pati Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.