Popiežius ragina reformuoti Jungtines Tautas: būtinybė daugiau nei akivaizdi

Popiežiaus Pranciškaus naujos knygos ištraukoje, paskelbtoje sekmadienį, teigiama, kad būtinybė reformuoti Jungtines Tautas yra „daugiau nei akivaizdi“, COVID-19 pandemijai ir karui Ukrainoje atskleidus jos ribas.

 Popiežius Pranciškus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Popiežius Pranciškus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2022, 2:39 PM

Argentinietis pontifikas sakė, kad vasarį Rusijos pradėta invazija į Ukrainą parodė, jog reikia užtikrinti, kad dabartinė daugiašalė struktūra, ypač JT Saugumo Taryba, rastų „lankstesnių ir veiksmingesnių konfliktų sprendimo būdų“.

„Karo metu būtina patvirtinti, kad mums reikia daugiau daugiašališkumo ir geresnio daugiašališkumo“, tačiau JT nebeatitinka „naujų realijų“, pridūrė jis.

Knygos ištrauką paskelbė Italijos dienraštis „La Stampa“.

Organizacija buvo įkurta siekiant užkirsti kelią dviejų pasaulinių karų baisumams pasikartoti, tačiau, nors šių konfliktų keliama grėsmė tebėra gyva, „šiandieninis pasaulis nebėra toks pat“, sakė Pranciškus.

Jis pridūrė, kad „šių reformų būtinybė tapo akivaizdi po pandemijos“, kai dabartinė daugiašalė sistema „parodė visas savo ribas“.

Pranciškus pasmerkė nelygų vakcinų paskirstymą kaip „akivaizdų pavyzdį“, kai „stipresniojo įstatymas“ ima viršų prieš solidarumą.

85-erių pontifikas pasisakė už „organiškas reformas“, kuriomis siekiama, kad tarptautinės organizacijos iš naujo atrastų savo esminį tikslą – „tarnauti žmonių šeimai“, ir teigė, kad tarptautinės institucijos turi būti „kuo platesnio sutarimo“ rezultatas.

Popiežius taip pat pasiūlė užtikrinti maisto, sveikatos, ekonomines ir socialines teises, kuriomis tarptautinės institucijos remtųsi priimdamos sprendimus.

Naujoji Pranciškaus knyga „Prašau jūsų Dievo vardu: dešimt maldų už vilties ateitį“ (Vi chiedo in nome di Dio. Dieci preghiere per un futuro di speranza) Italijoje turi pasirodyti antradienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai