Australija atšaukė savo sprendimą Jeruzalę pripažinti Izraelio sostine

Australija antradienį pareiškė, kad nebepripažins Vakarų Jeruzalės Izraelio sostine, ir atšaukė ginčytiną ankstesnės konservatyvios vyriausybės sprendimą.

Australijos vėliava.<br> Imago images/Scanpix nuotr.
Australijos vėliava.<br> Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2022, 8:26 AM, atnaujinta Oct 18, 2022, 11:37 AM

Užsienio reikalų ministrė Penny Wong teigė, kad miesto statusas turėtų būti sprendžiamas per izraeliečių ir palestiniečių taikos derybas, o ne priimant vienašališkus sprendimus.

„Nepritarsime požiūriui, kuris kenkia“ dviejų valstybių sprendimui, sakė ji, pridurdama: „Australijos ambasada visada buvo ir tebėra Tel Avive“.

Tačiau P. Wong tvirtino, kad šis sprendimas nereiškia jokio priešiškumo Izraeliui. „Australija visada bus tvirta Izraelio draugė. Mes buvome viena pirmųjų šalių, oficialiai pripažinusių Izraelį“, – sakė ji.

2018 metais Scotto Morrisono vadovaujama konservatyvi vyriausybė pasekė buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo pavyzdžiu ir pavadino Vakarų Jeruzalę Izraelio sostine.

Šis žingsnis sukėlė priešišką reakciją Australijos viduje ir sukėlė trintį su kaimynine Indonezija – daugiausiai musulmonų turinčia pasaulio valstybe – ir laikinai sutrikdė laisvosios prekybos susitarimą.

Į Jeruzalę pretenduoja ir izraeliečiai, ir palestiniečiai, o dauguma užsienio šalių vyriausybių vengia oficialiai paskelbti ją kurios nors valstybės sostine.

Palestiniečiai sveikina Australijos sprendimą dėl Izraelio sostinės

 Palestiniečiai antradienį sveikino Australijos sprendimą atšaukti Vakarų Jeruzalės pripažinimą Izraelio sostine, kurį smarkiai sukritikavo Izraelis.

„Sveikiname Australijos sprendimą dėl Jeruzalės ir raginimą dėl dviejų valstybių sprendinio laikantis tarptautinio teisėtumo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Palestinos autonomijos civilinio administravimo ministras Husseinas al Sheikhas (Huseinas Šeichas).

Jis gyrė Australijos „patvirtinimą, kad Jeruzalės statuso ateitis priklauso nuo ilgalaikio sprendimo, pagrįsto tarptautiniu teisėtumu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.