Pretendentai į JK premjero postą, galintys pakeisti atsistatydinusią L. Truss: kas jie?

Liz Truss atsistatydino iš Jungtinės Karalystės ministro pirmininko pareigų ir patvirtino, kad per savaitę bus surengti lyderio rinkimai, per kuriuos bus išrinktas kitas JK ministras pirmininkas. Kandidatai, kurie pakeis L.Truss, turės gauti bent 100 torių parlamento narių siūlymų.

R.Sunak, B.Johnsonas, P. Mordaunt.<br>Lrytas.lt koliažas.
R.Sunak, B.Johnsonas, P. Mordaunt.<br>Lrytas.lt koliažas.
Rishi Sunakas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rishi Sunakas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Borisas Johnsonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Borisas Johnsonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Penny Mordaunt.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Penny Mordaunt.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jeremy Hunt.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jeremy Hunt.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Liz Truss.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Liz Truss.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 18, 2022, 8:59 PM, atnaujinta Oct 20, 2022, 8:28 PM

Dar praėjusį mėnesį Liz Truss savo pirmojoje kalboje kaip ministrė pirmininkė visuomenei teigė, kad jie gali „išgyventi audrą“, tačiau ketvirtadienio popietę politikė atsistatydino.

Rishi Sunakas yra lažybų bendrovių favoritas, pasirodžius pranešimams, kad gali kandidatuoti ir buvęs JK premjeras Borisas Johnsonas.

Apžvelgiami Konservatorių partijos pretendentai, galintys užimti JK ministro pirmininko postą.

Rishi Sunakas

Buvęs kancleris, kuris torių varžybose dėl premjero posto užėmė antrąją vietą po L. Truss, yra lažybų bendrovių favoritas ją pakeisti.

Vis dėlto, pirmuosiuose torių lyderio rinkimų turuose R. Sunakas pirmavo ir, kaip manoma, vis dar turi didelį savo partijos frakcijos parlamente palaikymą.

42 metų R.Sunakas ne kartą perspėjo, kad atsistatydinusios premjerės planai siūlomas priemones finansuoti papildomai skolinantis yra neapgalvoti ir gali dar labiau padidinti į dešimtmečių aukštumas pakilusią infliaciją bei pakirsti rinkos pasitikėjimą šalies ekonomika.

R.Sunakas laimėjo visus parlamento narių balsavimus torių lyderystės varžybose, tačiau kyla abejonių, ar jis galėtų suvienyti partiją, nes, kaip manoma, suvaidino svarbų vaidmenį Borisui Johnsonui pasitraukiant iš premjero posto.

Penny Mordaunt

Bendruomenių rūmų vadovė šią vasarą vykusiose torių lyderystės varžybose užėmė trečiąją vietą, vėliau pasirinko palaikyti L.Truss. „Sky News“ žiniomis, P. Mordaunt svarsto apie kandidatavimą.

Buvusi gynybos sekretorė taip pat sukėlė sumaištį torių konferencijoje anksčiau šį mėnesį, kai pareiškė, kad partijos komunikacija yra labai prasta, panaudodama keiksmažodžius.

Konservatorių partijos „WhatsApp“ grupėse pasidalytose žinutėse, kurios buvo nutekintos „Sky News“, torių parlamento narys Crispinas Bluntas ragino R.Sunaką ir P. Mordaunt užimti postą.

„Ženkite į priekį, Rishi ir Penny, su mūsų parama ir palaikymu mūsų visų labui“, – rašė jis.

49 metų P. Mordaunt savo pozicijas sustiprino po to, kai pirmadienį vietoj L. Truss buvo išsiųsta parlamente pateikti atsakymus į skubų opozicinės Leiboristų partijos klausimą apie valstybę krečiančią ekonominę sumaištį.

Nors buvo priversta teisinti nepasirodžiusią ministrę pirmininkę, apkaltintą „besislapstant po stalu“, P. Mordaunt, daugelio nuomone, sėkmingai numalšino aistras įsiutusiuose Bendruomenių Rūmuose.

Ben Wallace

JK Gynybos sekretorius yra plačiai gerbiamas už vaidmenį, kurį jis atliko šaliai remiant Ukrainą. Varžybose dėl torių lyderio posto jis išliko neutralus, kol galiausiai parėmė L.Truss.

Kyla abejonių, ar jis norėtų būti lyderiu, nes po „kruopštaus apsvarstymo ir diskusijų su kolegomis bei šeima“ jis atsisakė dalyvauti vykusiose vasaros lenktynėse, nors buvo laikomas vienu iš favoritų. Antradienį laikraščiui „The Times“ gynybos sekretorius pareiškė, kad norėtų likti savo poste.

B.Wallace'as priekaištavo savo kolegoms konservatoriams, kad jie žaidžia „politinius saloninius žaidimus“, sakydamas laikraščiui: „Visuomenė nori stabilumo ir saugumo, ir jei vyriausybė to nesugebės užtikrinti, jie pasiųs mus į opoziciją“.

Paklaustas, ar norėtų gauti raktus nuo 10-ojo numerio, jis atsakė: „Aš noriu būti gynybos valstybės sekretoriumi. Man patinka darbas, kurį dirbu, ir mes turime dar daug nuveikti. Noriu, kad ministras pirmininkas būtų ministras pirmininkas, o aš noriu dirbti šį darbą“.

Vienintelis B.Wallace'o postas ministrų kabinete buvo gynybos sekretoriaus, kurį jis užėmė nuo 2019 m. liepos mėn.

Tačiau jis davė suprasti, kad greičiausiai pasitrauks, jei vyriausybė atsisakys pagrindinio pažado didinti išlaidas gynybai.

Pirmadienį naujasis kancleris Jeremy Huntas atsisakė įsipareigoti gynybai išleisti 3 % BVP ir „Sky News“ politikos redaktorei Beth Rigby pasakė, kad „nepateikia jokių atsakymų dėl konkrečių mokesčių ir išlaidų politikos elementų“.

Borisas Johnsonas

Buvęs JK premjeras postą paliko praėjusio mėnesio pradžioje, tarp jo vyriausybės ir torių parlamentarų įsiplieskus nesantaikai, kurią sukėlė R. Sunako ir kitų atsistatydinimas iš jo šlubuojančios vyriausybės po kelis mėnesius trukusių ginčų.

Nuo tada sklando spėlionės, kad galbūt jis mėgins sugrįžti, nors mažai kas tikėjo, kad tai galėtų įvykti taip greitai. Tačiau tokią tikimybę kai kuriomis savo užuominomis dar labiau sustiprina pats B. Johnsonas. Šis entuziastingasis veikėjas ir „Brexit“ veidas tebėra populiarus tarp dalies konservatorių parlamentarų ir partijos narių, tačiau visos trejų metų kadencijos metu jį nuolat lydėję skandalai gerokai pakenkė jo įvaizdžiui rinkėjų akyse.

Antradienio „YouGov“ apklausa parodė, kad 58 metų politikas yra kur kas populiaresnis už L. Truss, tačiau maždaug du trečdaliai apklaustųjų jį vertino nepalankiai. Po atsistatydinimo buvęs konservatorių partijos lyderis laikėsi šešėlyje. Praėjusią savaitę jis Jungtinėse Valstijose pasakė kalbą, už kurią gavo atlygį ir kurioje visiškai neatskleidė savo požiūrio į JK ištikusią krizę.

Remiantis „Sky News“ informacija, B. Johnsonas palygino save su romėnų valstybės veikėju Cincinatu, kuris kovojo prieš invaziją, o paskui grįžo į savo ūkį. Pasak tradicijos, vėliau Cincinatas grįžo ir dirbo antrą kadenciją.

Pranešama, kad kai kurie torių parlamento nariai atvirai siūlo partijai prašyti B. Johnsono grįžti į Dauningo gatvę, nors jis buvo nušalintas vos prieš tris mėnesius.

Buvusi kultūros sekretorė ir buvusio premjero sąjungininkė Nadine Dorries yra viena iš tų, kurie atvirai ragina B. Johnsoną grįžti.

„Tik vienas parlamento narys turi partijos narių ir britų visuomenės mandatą – mandatą, turintį 80 vietų daugumą. Borisas Džonsonas“, – sakė ji.

Jamesas Duddridge'as, buvęs Boriso Johnsono asmeninis parlamento sekretorius, pridūrė, kad jo viršininkui atėjo laikas „grįžti“.

Tiek „The Daily Telegraph“, tiek „The Times“ praneša, kad B. Johnsonas turėtų kandidatuoti į lyderius.

Liberaldemokratai ragina neleisti B. Johnsonui kandidatuoti į Konservatorių partijos lyderio ir ministro pirmininko postą.

Suella Braverman

B. Braverman vasarą pirmoji pareiškė sieksianti tapti kita Konservatorių partijos lydere, ji buvo giriama kaip partijos dešiniųjų lyderė dėl savo griežto požiūrio į „Brexit“.

Ji nusprendė siekti torių lyderės posto dar prieš oficialiai atsistatydinant Borisui Johnsonui.

„Aš myliu šią šalį. Mano tėvai čia atvyko visiškai nieko neturėdami, ir būtent Britanija suteikė jiems viltį, saugumą ir galimybes, o man suteikė neįtikėtinas galimybes mokytis ir siekti karjeros, – tuomet sakė ji ITV. – Esu labai dėkinga šiai šaliai, o eiti ministro pirmininko pareigas būtų didžiausia garbė, todėl taip, bandysiu.“

Trečiadienį šokiruotai atsistatydinusi dėl dalijimosi saugia informacija privačiu elektroniniu paštu, S.Braverman užsipuolė L.Truss „audringą“ premjerystės laikotarpį ir apkaltino vyriausybę „sulaužius svarbiausius pažadus“, įskaitant imigracijos politiką.

S.Braverman, buvusi generalinė prokurorė, vidaus reikalų sekretore tapo tik rugsėjo 6 d., kai L.Truss ją pakvietė užimti pareigas vietoj Priti Patel.

Jeremy Hunt

Naujasis kancleris buvo paskirtas vietoj atleisto Kwasi Kwartengo.

J.Hunt, kurį daugelis jo partijos narių laiko patikimu žmogumi, du kartus nesėkmingai bandė tapti torių lyderiu, o anksčiau yra dirbęs užsienio reikalų ministru, sveikatos apsaugos ministru ir kultūros sekretoriumi.

Šiais metais vykusiose varžybose dėl lyderio posto jis palaikė Rishi Sunaką, o ne Liz Truss, po to, kai pats iškrito iš varžybų per pirmąjį balsavimo turą.

Jis buvo tarp dviejų paskutinių pretendentų tapti torių lyderiu 2019 m., tačiau narių balsavime pralaimėjo Borisui Johnsonui 66 proc. prieš 34 proc.

Konservatorių parlamento narys Crispinas Bluntas sakė, kad J. Huntas turėtų būti kitas partijos lyderis.

„Jeremy Huntas per kelias trumpas dienas įspūdingai pasinaudojo savo žinomomis asmeninėmis savybėmis ir pirmą kartą svariai prisidėjo prie to, kad būtų atkurta pirmenybė tarnauti nacionaliniams interesams. Jis turėtų užbaigti šį darbą kaip kitas mūsų ministras pirmininkas“, – sakė Torių partijos parlamento narys Crispinas Bluntas.

.Tačiau J. Huntas, regis, atmetė galimybę trečią kartą siekti aukščiausio posto, nurodo „Sky News“.

„Aš tai atmetu, ponia Hunt tai atmeta, trys Hunto vaikai tai atmeta“, – teigė jis.

Kemi Badenoch

Šaltinis, artimas kylančiai žvaigždei Kemi Badenoch, „Sky News“ prasitarė, kad ji ketina dalyvauti varžybose dėl lyderio posto.

„Dabar, kai ministrė pirmininkė paskelbė apie savo atsistatydinimą, partija turi susivienyti aplink naują lyderį, kuris sugrąžintų pasitikėjimą politika ir užtikrintų gerą valdymą Britanijos žmonėms, – sakė šaltinis. – Kemi kalbasi su kolegomis, kaip geriausiai to pasiekti.“

K. Badenoch vasarą dalyvavo konservatorių lyderystės varžybose ir liko ketvirta. Kovos pradžioje dėl lyderio posto buvusi lygių galimybių ministrė buvo mažai žinoma už torių partijos ribų, tačiau ji buvo partijos dešiniųjų pažiūrų narių favoritė.

Jos vasaros kampanijoje daugiausia dėmesio buvo skiriama kultūros klausimams, kurie, pasak jos, pastaraisiais metais suskaldė partiją.

Brandon Lewis

Naujasis L. Truss finansų ministras Brandon Lewis į torių lyderius pretendavo per pastaruosius dvejus partijos rinkimus. 2019 metais jis paskutiniame etape pralaimėjo B. Johnsonui, o šiais metais užėmė paskutinę vietą jau per pirmąjį parlamentarų balsavimą.

Tačiau buvusio užsienio reikalų sekretoriaus paskyrimas į antrą svarbiausią postą šalies vyriausybėje iš politinės dykumos jį grąžino į dėmesio centrą.

Sky News žiniomis, politikas svarsto, ar dalyvauti lyderio rinkimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.