Verslininku norėjusio tapti Airijos lietuvio sąmoningas aklumas nustebino teisėją: užsitraukė gėdą ir bausmę

Airijos šiaurėje esančio Kavano miesto gyventojas iš Lietuvos Dinas Bimbiras buvo įkalintas dvejiems metams už 117 vogtų dviračių, kurių vertė siekia 50 tūkst. eurų, laikymą.

 Airijos lietuvis įkalintas už disponavimą vogtais dviračiais, kurių vertė – 50 tūkst. eurų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Airijos lietuvis įkalintas už disponavimą vogtais dviračiais, kurių vertė – 50 tūkst. eurų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Dviračiai Airijoje.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Dviračiai Airijoje.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-18 18:03

47-erių D.Bimbiras teigė, kad išleido 20 tūkst. eurų pirkdamas dviračius Dublino apylinkių turgavietėse, nes „jau seniai siekė“ įkurti dviračių taisymo ir pardavimo verslą.

34 dviračių savininkai buvo surasti, o likusieji dviračiai, kurie, kaip manoma, taip pat buvo pavogti, buvo parduoti aukcione.

D.Bimbiras, gyvenantis Kavano Maple Drive gatvėje, prisipažino esantis kaltas dėl 116 dviračių laikymo konteineryje, 2019 m. gruodį buvusiame sklypuose pietinėje Co Dublino dalyje, ir vieno dviračio laikymo savo namuose 2020 m. gegužę. Anksčiau jis vieną kartą teistas už vairavimą išgėrus.

Vietos teisėjas Martinas Nolanas pareiškė, kad, jo manymu, kaltinamojo neatsargumas įsigyjant dviračius buvo aukščiausio lygio, ir kad tai buvo beveik „sąmoningas aklumas“. Jis sakė, kad lietuvis mažų mažiausiai turėjo įtarti, jog disponuoja vogtu turtu.

Teisėjas M.Nolanas pridūrė, kad byloje buvo svarių lengvinančių aplinkybių, tokių kaip bendradarbiavimas su teisėsauga ir gera profesinė istorija. Jis pažymėjo, kad D.Bimbiras yra geras šeimos žmogus ir jo šeimai iki šiol sekėsi labai gerai.

Jis suabejojo, ar D.Bimbiras nusipelnė laisvės atėmimo bausmės dėl savo netinkamo elgesio, ir pažymėjo, kad įkalinimo bausmė turėtų didelių pasekmių jo šeimai.

M.Nolanas pridūrė, kad be vogto turto pardavėjų ir pirkėjų žmonės būtų mažiau linkę vogti ir skyrė lietuviui dvejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Tuo tarpu Airijos nacionalinės policijos (Garda) atstovas Davidas Dolanas sakė prokurorui Johnui Berry BL, kad remdamasis informacija, nesusijusia su šiuo tyrimu, jis gavo orderį atlikti kratą konteineryje, esančiame D.Bimbiro sklype. Atidaręs jame buvusį konteinerį, D.Dolanas pamatė, kad jis buvo pilnas tvarkingai sukrautų dviračių, atskirtų kartonu.

Pareigūnas pasirūpino, kad į įvykio vietą atvyktų tyrėjai ir būtų atlikta teismo medicinos ekspertizė. Pasibaigus tyrimui jis įtariamuoju nurodė D.Bimbirą. Lietuvis buvo suimtas, o vėliau dar vienas dviratis buvo rastas jo namuose.

Per nacionalinę žiniasklaidos kampaniją Airijoje buvo nustatyti 34 pavogtų dviračių savininkai, tačiau likusių savininkų rasti nepavyko.

D.Dolanas sakė, kad dviračiai buvo skirtingos kokybės, specifikacijų ir vertės, tačiau apskaičiuota, kad bendra rastų dviračių vertė siekė 50 tūkst. eurų. Nustatyti dviračių savininkai buvo geografiškai išsibarstę po visą šalį, be jokio aiškaus dėsningumo.

Lietuvį ginanti advokatė tikino, kad D.Bimbiras, vedęs dviejų vaikų tėvas, šalyje gyveno nuo 2001 m. ir visą tą laiką sunkiai dirbo.

Ji sakė, kad jis buvo labai įsitraukęs tėvas, o jo vaikams sekėsi labai gerai. Ji pridūrė, kad jis yra pagrindinis šeimos maitintojas, ir šeimos nariai yra nuo jo priklausomi.

Anot advokatės, vyro planas buvo pigiai nusipirkti, suremontuoti ir parduoti dviračius, kad gautų pelno. Ji sakė, kad dalį dviračių D.Bimbiras pardavė per „Done Deal“ platformą, o kitus tikėjosi parsivežti į Lietuvą, kad jo draugas galėtų juos parduoti šalies turguose.

Tesininkė taip pat tvirtino, kad lietuvis, pirkdamas dviračius ir juos taisydamas, išleido beveik visas savo santaupas ir kad jis nebuvo pakankamai atidus dėl savo pirkinių šaltinio.

Pasak advokatės, vyro svajonė apie tokio pobūdžio verslą išblėso, ir net jei būtų įdiegtos geresnės apsaugos priemonės, jis bijotų jį tęsti.

Ji teigė, kad tai buvo vertingas kaltės pripažinimas, todėl teismai galėtų pripažinti jį reabilituotu, nes, anot teisininkės, mažai tikėtina, kad jis galėtų nusikalsti ateityje.

D.Bimbiro teisinė gynėja sakė, kad vyras sukėlė gėdą, rūpestį ir galbūt „katastrofiškas“ pasekmes savo šeimai ir pridūrė, kad jis daugiau nesulaukė jokio Airijos policijos dėmesio bei įtarimų.

Parengta pagal „breakingnews.ie“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.