Kritikos ugnyje atsidūrusi L. Truss: „esu kovotoja, o ne pasidavėlė“

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Liz Truss trečiadienį parlamente pareiškė neketinanti atsistatydinti.

Jungtinės Karalystės premjerė L. Truss.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės premjerė L. Truss.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-19 14:48, atnaujinta 2022-10-19 17:44

Opozicinių leiboristų lyderis Keiras Starmeris per įtemptą parlamento klausimų ir atsakymų sesiją paklausė parlamento narių: „Kokia nauda iš premjerės, kurios pažadai netrunka net savaitę?“

Jis perskaitė L. Truss išsižadėtų politinių pažadų sąrašą, įkvėpdamas savo bendražygius skanduoti „Lauk!“.

„Kodėl ji vis dar čia?“ – užbaigė jis.

Ministrė pirmininkė atsakė: „Aš esu kovotoja, o ne pasidavėlė. Esu pasiruošusi eiti į priekį ir priimti sunkius sprendimus.“

Ji primygtinai tvirtino „veikusi nacionalinių interesų labui, siekdama užtikrinti šalies ekonominį stabilumą“.

Taip ji kalbėjo naujajam iždo kancleriui Jeremy Huntui pirmadienį atsisakius viešąją skolą galėjusių smarkiai padidinti mokesčių mažinimo planų, vyriausybei toliau siekiant nuraminti rinkas. Šis posūkis dar labiau susilpnino premjerės pozicijas.

Smerkdamas L. Truss už „ekonominį eksperimentą su britų visuomene“, K. Starmeris klausė: „Kaip ji galėtų būti patraukta atsakomybėn, jei net nebelaiko valdžios vairo?“

Žaibiškai krentant torių lyderės populiarumui, mažiausiai penki konservatorių frakcijos parlamente nariai yra viešai paraginę ją pakeisti.

Apklausos rodo, kad tiek politikės asmeniniai, tiek jos partijos reitingai smarkiai nukrito, o sociologinių tyrimų agentūra „YouGov“ antradienį pareiškė, kad per šešias savaites nuo atėjimo į valdžią ji tapo nepopuliariausia lydere per visą jų vykdytų apklausų istoriją.

Remiantis atskira partijos narių apklausa, nepraėjus nė dviem mėnesiams nuo tada, kai ėmėsi vadovauti, daugumos nuomone, dabar L. Truss turėtų pasitraukti.

Tačiau užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly trečiadienį duodamas interviu „Sky News“ gynė L. Truss teigdamas, jog „toli, toli gražu nėra įsitikinęs, kad dar vieno premjero nušalinimas įtikins Britanijos žmones, kad galvojame apie juos, ar nuramins rinkas“.

Tuo metu leiboristai įgijo didžiulę persvarą prieš valdančiąją konservatorių partiją, rodo apklausos.

Pastaruoju metu JK sunkėja pragyvenimo išlaidų krizė, o infliacija dėl didėjančių maisto kainų trečiadienį šoktelėjo virš 10 procentų, pasiekdama dešimtmečių aukštumas.

Anot „YouGov“, šiuo metu daugiau nei trys ketvirtadaliai šalies gyventojų nepalaiko vyriausybės – tai didžiausias skaičius per pastaruosius 11 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.