A. Navalnui pareikšti nauji kaltinimai, gresia iki 30 metų kalėjimo

Kalinamas rusų opozicionierius Aleksejus Navalnas ketvirtadienį pranešė, kad jam buvo pareikšti nauji kaltinimai terorizmu ir ekstremizmu, dėl kurių jam gali tekti už grotų praleisti iki 30 metų.

A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2022, 8:21 PM

„Gavau oficialų pranešimą, kad man iškelta nauja baudžiamoji byla“ dėl ekstremizmo propagandos, terorizmo skatinimo, ekstremistinės veiklos finansavimo ir nacizmo reabilitavimo, pareiškė jis.

„Teisininkai apskaičiavo, kad atsižvelgiant į tai, kokios [laisvės atėmimo] bausmės skiriamos pagal šiuos įstatymų straipsnius, galiu čia praleisti iki 30 metų,“ – pridūrė aršiausias prezidento Vladimiro Putino kritikas Rusijoje.

A. Navalnas atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę griežtojo režimo pataisos kolonijoje netoli Rusijos Vladimiro miesto. Aktyvistas buvo pripažintas kaltu dėl lėšų grobstymo, tačiau pats jis šią bylą laiko politine.

46 metų A. Navalnas pagarsėjo kaip su korupcija kovojantis tinklaraštininkas. Iki jį įkalinant A. Navalnas mobilizuodavo didelius protestus prieš vyriausybę visoje Rusijoje.

2020 metais jis vos liko gyvas, kai buvo apnuodytas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga. Dėl šios atakos jis kaltino Rusijos tarnybas, bet Kremlius neigė esantis kaip nors su tuo susijęs.

Jis buvo suimtas praeitais metais, kai grįžo į tėvynę po gydymosi Vokietijoje. Šį žingsnį plačiai pasmerkė tarptautinė bendrija.

A. Navalnas yra pasmerkęs V. Putino sprendimą nusiųsti pajėgas į Ukrainą, o jo įkurta organizacija anksčiau šį mėnesį pareiškė vėl atidarysianti savo biurus Rusijoje ir prieštarausianti karui Ukrainoje bei Kremliaus paskelbtai mobilizacijai.

„Esu nusikaltėlių pasaulio genijus“, – rašoma socialiniame tinkle „Twitter“ ketvirtadienį paskelbtoje jo, kaip visada, šmaikščioje žinutėje.

„Jūs visi galvojote, kad jau dvejus metus esu izoliuotas kalėjime, tačiau paaiškėjo, kad aš aktyviai vykdžiau nusikaltimus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.