Irane moksleivė mirtinai sumušta už tai, kad atsisakė giedoti režimą palaikantį himną

Šiaurės vakarų Irane praėjusią savaitę mirė 15 metų mergaitė, kurią per reidą jos mokykloje sumušė saugumo pajėgos, teigia mokytojų profesinė sąjunga.

Irane mirė dar viena mergina, kurią mokykloje sumušė saugumo pajėgos.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Irane mirė dar viena mergina, kurią mokykloje sumušė saugumo pajėgos.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2022, 11:04 AM

BBC ketvirtadienį rašo, kad Asra Panahi buvo viena iš kelių per incidentą Ardabilio mieste sužalotų mokinių, apie kurias buvo pranešta Mokytojų profesinių sąjungų koordinacinės tarybos išplatintame pareiškime. Vėliau ji mirė ligoninėje.

Jame priduriama, kad saugumo pajėgos užpuolė mokines, kai šios atsisakė giedoti himną, šlovinantį aukščiausiąjį lyderį. Tačiau pareigūnai šį pranešimą atmetė, o valstybinė televizija teigė, kad Asra turėjo problemų su širdimi.

Pranešama, kad prieš mėnesį Irane prasidėjus antivyriausybiniams protestams žuvo daug paauglių merginų. Aktyvistai ir giminaičiai dėl jų mirties kaltina saugumo pajėgas, bet valdžios institucijos tai neigia.

Neramumai kilo po to, kai rugsėjo 13 dieną Teherane mirė suimta 22 metų Mahsa Amini, kurią moralės policija suėmė už tai, kad ji tariamai pažeidė griežtas Irano taisykles, reikalaujančias, kad moterys plaukus dengtų hidžabu.

Prieš dvi savaites moksleivės pradėjo protestuoti klasėse, žaidimų aikštelėse ir gatvėse, taip išreikšdamos dar nematytą paramą moterų pasipriešinimui, nukreiptam prieš hidžabo įstatymą ir dvasininkų valdžią.

Internete paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip jos mojuoja skaromis, grumiasi su pareigūnais vyrais ir skanduoja šūkius „Moteris, gyvenimas, laisvė“ ir „Mirtis diktatoriui“, turėdamos omenyje aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei, šiitų musulmonų dvasininką, kuris sprendžia visus valstybės reikalus. Kai kurios iš jų buvo nufilmuotos plėšančios ajatolos nuotraukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.