D. Trumpui nurodyta liudyti riaušių Kapitolijuje tyrėjams

JAV įstatymų leidėjai, tiriantys Kapitolijaus užpuolimą 2021 metais, penktadienį iškvietė buvusį prezidentą Donaldą Trumpą liudyti apie savo dalyvavimą tose riaušėse.

D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2022, 9:41 AM, atnaujinta Oct 22, 2022, 1:20 PM

Šaukimas eksprezidentui yra svarbi šio plataus tyrimo eskalacija. Jis buvo išduotas Atstovų Rūmų komitetui, kuriame dirba septyni demokratai ir du respublikonai, praėjusią savaitę vienbalsiai nubalsavus už D. Trumpo iškvietimą liudyti tyrėjams.

76 metų respublikonas D. Trumpas privalo iki lapkričio 4 dienos pateikti reikiamus dokumentus ir atvykti liudijimui, prasidėsiančiam maždaug lapkričio 14 dieną – pirmadienį po itin svarbių kadencijos vidurio rinkimų lapkričio 8-ąją.

„Kaip buvo parodyta per mūsų svarstymus, surinkome daugybę įrodymų, taip pat ir iš dešimčių jūsų buvusių paskirtųjų asmenų bei darbuotojų, kad jūs asmeniškai surežisavote ir prižiūrėjote... pastangas panaikinti 2020 metų prezidento rinkimų [rezultatus] ir trukdyti taikiam valdžios perdavimui“, – laiške D. Trumpui rašė komitetas.

D. Trumpas, kuris 2021 metų sausio 6-ąją sakydamas ugningą kalbą netoli Baltųjų rūmų ragino savo šalininkus kovoti, kaltinamas minios sukurstymu vėliau tą pačią dieną pulti Kongresą ir sustabdyti taikų valdžios perdavimą dabartiniam prezidentui Joe Bidenui.

Laiške rašoma, kad D. Trumpas bandė panaikinti rinkimų rezultatus, nors žinojo, kad pareiškimus apie balsų klastojimą atmetė daugiau kaip 60 teismų ir jo paties rinkimų kampanijos darbuotojai bei aukšto rango patarėjai.

„Trumpai tariant, buvote pirmojo ir vienintelio visų JAV prezidentų bandymo anuliuoti rinkimus ir trukdyti taikiam valdžios perdavimui centre“, – sakoma laiške. Jame nurodoma, kad šio bandymo kulminacija buvo „kruvinas mūsų Kapitolijaus ir paties Kongreso užpuolimas“.

Nepatvirtindamas, kad D. Trumpas gavo šaukimą, jo advokatas Davidas Warringtonas sakė, kad komanda „peržiūrės ir išanalizuos“ dokumentą, ir „atitinkamai atsakys į šį beprecedentį veiksmą“.

J. Bidenas vėliau penktadienį interviu transliuotojui MSNBC sakė, kad D. Trumpui „būtų prasminga“ vykdyti šaukimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.