Rishi Sunakas: kas žinoma apie būsimąjį Jungtinės Karalystės ministrą pirmininką

Jungtinės Karalystės ministrų kabineto narei Penny Mordaunt pirmadienį atsiėmus savo kandidatūrą, paaiškėjo, kad naujuoju šalies premjeru taps buvęs iždo kancleris 42-ejų Rishi Sunakas. Kas žinoma apie naująjį Didžiosios Britanijos vadovą?

R. Sunakas.<br>AP/Scanpix nuotr.
R. Sunakas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2022, 10:07 PM, atnaujinta Oct 24, 2022, 10:25 PM

Šiemet kandidatavo antrą kartą

Rugsėjį R.Sunakas pralaimėjo Liz Truss, tačiau po šešių savaičių ji atsistatydino. Naujausiame balsavime dėl JK konservatorių partijos lyderio posto R. Sunakas anksti ir greitai sulaukė kolegų parlamento narių paramos.

Dar gerokai iki termino pabaigos jis viršijo 100 kandidatų, kurių jam reikėjo, įskaitant parlamento narius, anksčiau rėmusius L.Truss arba taip pat neseniai po daugybės skandalų atsistatydinusį buvusį premjerą Borisą Johnsoną.

Numatė finansines problemas, atėjus L.Truss

Per ankstesnes varžybas dėl partijos lyerio kėdės jis susipriešino su buvusia premjere, teigdamas, kad jos planas skolintis pinigų per infliacijos krizę buvo „pasaka“, kuri ekonomiką įstumtų į chaosą.

Imigrantų sūnus

Jo tėvai į Jungtinę Karalystę atvyko iš Rytų Afrikos ir abu yra indų kilmės. R.Sunakas gimė 1980 m. Sautamptone, kur jo tėvas dirbo bendrosios praktikos gydytoju, o motina vadovavo vaistinei. Dabar jis ketina tapti pirmuoju Didžiosios Britanijos ministru pirmininku iš Azijos.

Parlamento nariu dirba tik septynerius metus

R.Sunakas pirmą kartą parlamento nariu buvo išrinktas 2015 m. – Ričmondo mieste Šiaurės Jorkšyre, tačiau greitai iškilo ir 2020 m. vasarį tapo finansų ministru.

Jis buvo atsakingas už „COVID-19“ paramos pinigus

Būdamas B.Johnsono vyriausybės iždo kancleriu, R.Sunakas buvo atsakingas už finansinę pagalbą koronaviruso pandemijos karantino metu – įskaitant išmokas už prastovas ir restoranams skirtą schemą „Valgyk, kad padėtum“.

Manoma, kad jis yra vienas turtingiausių parlamento narių

Jo žmona yra Akshata Murthy, indų milijardieriaus Narayana Murthy dukra. Pats R.Sunakas yra dirbęs investiciniame banke „Goldman Sachs“ ir dviejuose rizikos draudimo fonduose.

Laikraščio „Sunday Times Rich List“ vertinimu, poros turtas vertas apie 730 mln. svarų sterlingų (daugiau nei 835 mln. eurų).

Susidūrė su prieštaravimais dėl žmonos mokesčių

Vasarą paaiškėjo, kad jo žmona Akshata Murthy nemokėjo JK mokesčių nuo didelių pajamų užsienyje, o tai yra teisėta. R.Sunakas gynė savo žmoną, sakydamas, kad „baisu“ persekioti ją dėl jo politinės padėties, tačiau galiausiai ji sutiko pradėti mokėti papildomus mokesčius.

Taip pat BBC išsiaiškino, kad R.Sunakas laikinai turėjo JAV žaliąją kortą, leidžiančią jam nuolat gyventi Amerikoje, kol jis buvo JK kancleris.

Pasisakė už „Brexit“ ir reguliavimo mažinimą

„Laisvieji uostai“ yra viena iš jo seniai mėgstamų idėjų: teritorijos šalia uostų ar oro uostų, kuriose prekes galima importuoti ir eksportuoti nemokant mokesčių, siekiant paskatinti prekybą.

Jis iš tikrųjų norėjo būti... džedajumi

2016 m. jis pasakojo grupei moksleivių, kad užaugęs iš pradžių norėjo būti džedajų riteriu. Jo mėgstamiausias „Žvaigždžių karų“ filmas yra „Imperija kontratakuoja“.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.