R. Sunakas po susitikimo su Karoliu III oficialiai paskirtas JK ministru pirmininku

Antradienio popietę Rishi Sunakas tapo 57-uoju Jungtinės Karalystės ministru pirmininku po to, kai karalius Karolis III pakvietė jį suformuoti vyriausybę.

Karolis III ir R.Sunakas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karolis III ir R.Sunakas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2022, 1:40 PM, atnaujinta Oct 25, 2022, 3:53 PM

Britų transliuotojas „Sky News“ savo interneto svetainėje pasidalijo nuotraukomis, kuriose matyti, kaip R. Sunakas spaudžia ranką monarchui.

Karaliaus Karolio III ir naujojo ministro pirmininko Rishi Sunako surengtoje audiencijoje simboliškai perduodama valdžia, derinant ceremoniją ir politinį pragmatizmą.

JK ministrė pirmininkė Liz Truss anksčiau antradienį oficialiai įteikė atsistatydinimo pareiškimą karaliui.

Britų transliuotojas BBC citavo Bakingamo rūmų pranešimą, kuriame teigiama, kad monarchas „maloniai sutiko priimti“ jos atsistatydinimą.

Tai vienas iš pagrindinių konstitucinių karaliaus vaidmenų, į kurį jo motina žiūrėjo labai rimtai, kad, nepaisydama savo silpnos sveikatos, atkakliai vykdė paskutinį susitikimą su Liz Truss, kai ji praėjusį mėnesį tapo premjere.

Audiencija vyko Bakingemo rūmų 1844 m. kambaryje, viename iš didingesnių kambarių garbingiems svečiams, pilname marmuro ir aukso. Kambarys pavadintas pagal Rusijos caro vizito datą.

R. Sunakas: ankstesnioji vyriausybė „padarė klaidų“

Paskirtasis Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas R. Sunakas savo pirmojoje kalboje perspėjo, kad šalį ištiko „gili ekonominė krizė“.

Jis sakė, kad „buvo padaryta klaidų“ per trumpą ankstesnę Liz Truss vadovavimo laikotarpį, ir perspėjo, kad laukia „sunkūs sprendimai“.

R. Sunakas pareiškė esąs pasiryžęs „ištaisyti klaidas“, padarytas savo pirmtakės, kuri bandė pateikti ekonomikos augimo planą, bet vietoj to tik išgąsdino rinkas ir jai teko atsistatydinti.

Baigdamas savo kalbą R. Sunakas sakė, kad jo vyriausybė „pripildys viltimi rytojų ir kitas vėlesnes dienas“.

Protestuotojai šaipėsi iš R. Sunako, kai jis sakė savo trumpą kalbą prie premjero būstinės Dauningo gatvėje Londone.

R. Sunako kortežui atvažiuojant kažkas paleido dainą „Imperijos maršas“, siejamą su „Žvaigždžių karų“ piktadariu Darthu Vaderiu.

Ukrainos prezidentas pasveikino naująjį JK premjerą R. Sunaką

Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pasveikino Rishi Sunaką tapus naujuoju Jungtinės Karalystės ministru pirmininku.

Jis taip pat pridūrė, kad Kyjivas yra pasirengęs stiprinti savo ryšius su Londonu, kuris yra vienas iš pagrindinių Ukrainos sąjungininkų.

„Sveikiname Rishi Sunaką pradėjus eiti Jungtinės Karalystės ministro pirmininko pareigas!“ – socialiniuose tinkluose rašė V. Zelenskis.

Jis pridūrė, kad tikisi, jog R. Sunakas „sėkmingai įveiks visus iššūkius, su kuriais susiduria britų visuomenė ir visas pasaulis“.

„Aš esu pasiruošęs toliau kartu stiprinti Ukrainos ir Jungtinės Karalystės strateginę partnerystę“, – teigė Ukrainos lyderis.

E. Macronas pasveikino R. Sunaką ir pažadėjo „toliau dirbti kartu“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį pasveikino naująjį Jungtinės Karalystės ministrą pirmininką Rishį Sunaką ir pareiškė, kad abi šalys „ir toliau dirbs“ kartu.

„Sveikinimai Rishiui Sunakui... kartu toliau dirbsime spręsdami dabartinius iššūkius, įskaitant karą Ukrainoje ir daugybę jo padarinių Europai ir pasauliui“, – tviteryje parašė E. Macronas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.