Iranas skelbia apie veidrodinį atsaką ES į jam įvestas sankcijas dėl protestų malšinimo

Iranas imasi veidrodinio atsako Europos Sąjungai (ES) į jam bloko paskelbtas sankcijas dėl protestų malšinimo. Teheranas trečiadienį pareiškė, kad pritaikė baudžiamąsias priemones dviem dešimtims ES fizinių ir juridinių asmenų, neva „remiančių terorizmą“, „kurstančių smurtą“ ir „provokuojančių riaušes, smurtą bei teroro aktus“.

Iranas imasi veidrodinio atsako Europos Sąjungai (ES) į jam bloko paskelbtas sankcijas dėl protestų malšinimo.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Iranas imasi veidrodinio atsako Europos Sąjungai (ES) į jam bloko paskelbtas sankcijas dėl protestų malšinimo.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-26 14:00

Pasak Irano užsienio reikalų ministerijos, į sankcijų sąrašus, be kita ko, įtrauktas Tarptautinis teisingumo paieškos komitetas, Tarptautinė lyga prieš rasizmą ir antisemitizmą, Europos ir Prancūzijos politikai bei du Vokietijos laikraščio „Bild“ darbuotojai. Teherano teigimu, šiems subjektams bus taikomas draudimas išduoti vizas ir įšaldytas „Irano jurisdikcijoje“ esantis jų turtas.

Taip Iranas sureagavo į jam spalio 17 d. įvestas ES sankcijas dėl brutalaus susidorojimo su šalyje vykstančiais protestais.

Demonstracijos šalyje įsiplieskė dėl 22 m. kurdės Mahsos Amini mirties. Jauna moteris mirė po to, kai ją buvo sulaikiusi dorovės policija, kuri kaltino M. Amini tariamai pažeidus griežtas hidžabo dėvėjimo taisykles. Po sulaikymo moteris komos būsenos buvo išgabenta į ligoninę, kur po trijų dienų buvo konstatuota jos mirtis. Manoma, kad sulaikymo metu ji buvo žiauriai sumušta.

Nuo tada tūkstančiai žmonių visame Irane protestuoja prieš represinį vyriausybės kursą bei prievartą dėvėti galvos apdangalus.

Tačiau šalies saugumo pajėgos pradėjo brutaliai malšinti šiuos protestus. Skaičiuojama, kad demonstracijų metu jau žuvo bent kelios dešimtys žmonių. Sulaikyta dar šimtai.

Reaguodama į tai, ES paskelbė sankcijas dorovės policijai ir 11 Irano pareigūnų, tarp jų – šalies telekomunikacijų ministrui.

Nuosvas sankcijas Iranui dėl tos pačios priežasties taip pat paskelbė Jungtinė Karalystė (JK). Teheranas ir į jas sureagavo savo pačios sankcijomis Londonui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.