JAV kairiojo sparno įstatymų leidėjai atšaukė raginimą J. Bidenui derėtis dėl Ukrainos

JAV kairiojo sparno įstatymų leidėjai antradienį atšaukė raginimą prezidentui Joe Bidenui derėtis su Rusija ir sakė neprisidedantys prie respublikonų, abejojančių parama Ukrainai.

Pramila Jayapal.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pramila Jayapal.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2022, 1:46 PM

Likus kelioms dienoms iki Kongreso rinkimų, Atstovų Rūmų narė Pramila Jayapal, progresyviųjų frakcijos lyderė, prisiėmė atsakomybę ir sakė, kad darbuotojai paskelbė prieš kelis mėnesius parengtą ir nepatikrintą laišką.

Ji apgailestavo, jog pirmadienį paskelbtas laiškas buvo „jungiamas“ su neseniai išsakytomis Atstovų Rūmų respublikonų lyderio Kevino McCarthy pastabomis, kad jei jo partijai per lapkričio 8-osios rinkimus pavyks pasiekti laukiamų rezultatų ir perimti Atstovų Rūmų kontrolę, ji neišrašys „tuščio čekio“ karo draskomai Ukrainai.

Tai, kad šie pareiškimai pasirodė panašiu metu, „sudarė netinkamą įspūdį, kad demokratai... kažkaip susivienijo su respublikonais, siekiančiais nutraukti Amerikos paramą prezidentui [Volodymyrui] Zelenskiui“, sakoma P. Jayapal pareiškime.

Pasak jos, tai visiškai neatitinka tiesos.

„Kiekvienas karas baigiasi diplomatija, ir šis [karas] taip pat [ja] baigsis po Ukrainos pergalės“, – pridūrė ji.

Pradiniame laiške 30 Atstovų Rūmų narių iš J. Bideno Demokratų partijos rašė nepritariantys Rusijos „siaubingai ir neteisėtai invazijai į Ukrainą“, ir sutinkantys su Baltaisiais rūmais, kad susitarimas priklauso nuo Kyjivo.

„Tačiau kaip įstatymų leidėjai, atsakingi už JAV mokesčių mokėtojų dešimčių milijardų dolerių eikvojimą karinei pagalbai šiame konflikte, manome, kad toks dalyvavimas kare taip pat nulemia Jungtinių Valstijų atsakomybę rimtai aiškintis visus įmanomus kelius“, – rašė jie ir paragino tiesiogiai bendrauti su Rusija ieškant sprendimo, „priimtino Ukrainos žmonėms“.

Laiške buvo užsimenama apie galimybes švelninti sankcijas Rusijai ir sukurti naują Europos saugumo struktūrą suteikiant garantijas visoms šalims.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prieš tai, kai vasario 24 dieną pradėjo invaziją į Ukrainą, pareikalavo garantijų, kad ši buvusi sovietinė respublika niekada neįstos į NATO.

JAV pareigūnai skeptiškai vertino galimybę, kad V. Putinui iš tikrųjų rūpėjo NATO, ir akcentavo, kad Ukraina neturėjo daug šansų įstoti į Aljansą. Vis dėlto amerikiečiai iki pat invazijos dalyvavo aukšto lygio derybose su Rusija.

J. Bideno administracija sako, kad Rusija apie diplomatiją kalba nerimtai ir rengia niokojamas atakas Ukrainoje, taip pat ir prieš civilinę infrastruktūrą.

Minimas įstatymų leidėjų laiškas pirmadienį privertė kai kuriuos jį pasirašiusius demokratus teisintis, o kai kas kėlė klausimus dėl jo paskelbimo laiko.

Atstovų Rūmų narys Markas Takano paskelbė savo pareiškimą ir jame pažadėjo palaikyti tolesnį finansavimą remiant „Ukrainos apsisprendimo teisę“ ir užtikrinant, kad „Ukrainos žmonės turėtų reikalingų įrankių savo sunkiai iškovotai demokratijai apginti“.

JAV įstatymų leidėjai iš abiejų partijų gegužės mėnesį patvirtino 40 mlrd. dolerių (40,6 mlrd. eurų) pagalbą Ukrainai. Nepritarimas buvo ribotas, jį daugiausia reiškė griežtai dešiniųjų pažiūrų respublikonai, artimi buvusiam prezidentui Donaldui Trumpui. Šis praeityje yra reiškęs susižavėjimą V. Putinu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.