JAV, Pietų Korėja ir Japonija perspėjo Šiaurės Korėją dėl beprecedenčio atsako į branduolinio ginklo bandymą

Jungtinės Valstijos, Japonija ir Pietų Korėja trečiadienį perspėjo, kad Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas išprovokuotų „precedento neturintį stiprų atsaką“, ir reaguodamos į atsiskyrėliškos valstybės pastarojo meto provokacijas, pažadėjo vienybę.

Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong unas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong unas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2022, 9:57 AM, atnaujinta Oct 26, 2022, 10:25 AM

Po derybų Tokijuje trijų šalių užsienio reikalų ministrų pavaduotojai pareiškė, kad sustiprins atgrasymo strategiją savo regione.

„Sutarėme toliau stiprinti bendradarbiavimą... taigi Šiaurės Korėja gali nedelsiant nutraukti savo neteisėtą veiklą ir grįžti prie derybų dėl branduolinio nusiginklavimo“, – sakė Pietų Korėjos atstovas Cho Hyun-dongas.

„Visos trys šalys susitarė, kad, jei Šiaurės Korėja atliks savo septintą branduolinį bandymą, būtinas precedento neturintis stiprus atsakas“, – teigė jis.

Pastarosiomis savaitėmis Pchenjanas smarkiai suintensyvino raketų bandymus ir karines pratybas, Seului ir Vašingtonui teigiant, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pirmą kartą nuo 2017 metų vėl ruošiasi branduoliniam bandymui.

Šiaurės Korėjai tvirtinant, kad surengė taktines branduolines pratybas, praėjusį mėnesį virš Japonijos praskriejo viena raketa.

„Toks elgesys yra neapgalvotas ir labai destabilizuojantis“, – komentavo JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman, ragindama Šiaurės Korėją „susilaikyti nuo tolesnių provokacijų“.

Deryboms jau seniai įstrigus, Šiaurės ir Pietų Korėjų santykiai pasiekė vieną sudėtingiausių taškų per pastaruosius metus, o Kim Jong Unas paskelbė šalį „negrįžtama“ branduoline galybe, iš esmės nutraukdamas derybų dėl jos uždrausto arsenalo galimybę.

Socialistinės valstybės diktatorius buvo tris kartus susitikęs su Joe Bideno pirmtaku Donaldu Trumpu, todėl įtampa buvo kiek atslūgusi.

Tačiau ilgalaikis susitarimas pasiektas nebuvo, o Rytų Azijos šalis neparodė susidomėjimo dabartinio JAV prezidento siūlymui pradėti darbinio lygio derybas.

Japonijos užsienio reikalų viceministras Takeo Mori pareiškė, kad Šiaurės Korėjos „aktyvėjanti branduolinė veikla ir raketų bandymai... yra aiškus ir rimtas iššūkis tarptautinei bendruomenei“.

„Sutarėme sustiprinti atgrasymo strategiją savo regione, siekdami Šiaurės Korėjos denuklearizacijos“, – sakė jis.

Viceministrų teigimu, taip pat buvo aptarta daugybė kitų klausimų, įskaitant karą Ukrainoje bei augančią įtampą Taivano sąsiauryje.

Tačiau, pasak T. Mori ir Cho Hyun-dongo, nebuvo diskutuojama apie dvišalius Japonijos ir Pietų Korėjos santykius, kurie jau ilgą laiką yra įtempti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.