Kremliaus viršūnėje darosi karšta: V. Putinui per asmeninį pokalbį – griežta J. Prigožino kritika

Rusijos armijos pralaimėjimai Ukrainoje stipriai drebina Vladimiro Putino planų pamatus. „The Washington Post“ paskelbė, kad V.Putinui priekaištus dėl netinkamai vykdomos karo kampanijos išsakė ne kas kitas, o rusų milijardierius ir „Wagner“ samdinių grupės įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas.

 J.Prigožinas ir V.Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 J.Prigožinas ir V.Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 J.Prigožinas ir V.Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 J.Prigožinas ir V.Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-26 14:39, atnaujinta 2022-10-27 06:02

Pasak šaltinių, J.Prigožinas atvirai išsakė savo nuomonę apie tai, kaip V.Putinui sekasi tvarkytis su karu Ukrainoje.

Šią informaciją „The Washington Post“ patvirtino du gerai su situacija susipažinę pareigūnai.

61-erių oligarcho kritika buvo panaši į tą, kurią jis išsakė ir viešai, tačiau pats faktas, kad J.Prigožinas išdrįso visa tai atvirai pasakyti per privatų susitikimą su V.Putinu – iškalbingas.

Tai rodo, kad Maskvai nesėkmingai kariaujant Ukrainoje J.Prigožino įtaką Kremliuje greitai auga. Jau dabar karo analitikai kalba, kad būtent „Wagner“ grupuotė mūšio lauke atlieka pagrindinį vaidmenį.

J.Prigožino privačiai V.Putinui išsakyta kritika atskleidžia, kad situacija Rusijoje keičiasi. Kritiką Kremliaus lyderiui viešai jau spėjo išsakyti ir daugiau jo šalininkų, o socialiniuose tinkluose pasipiktinimo banga – dar didesnė.

„The Washington Post“ anksčiau skelbė, kad Rusijai svarbus asmuo asmeniškai V.Putinui įvardijo didžiausias karo metu padarytas klaidas, tačiau neįvardijo kas tas asmuo.

Leidinys tuomet pabrėžė, kad ši informacija buvo tiek svarbi visai situacijai, kad buvo įtraukta į kasdienį pranešimą JAV prezidentui Joe Bidenui.

Dabar paaiškėjo, kas tas asmuo – J.Prigožinas.

Pasak dokumentą skaičiusių JAV pareigūnų, JAV žvalgybos raporte atskirai išskirtas ir J.Prigožino nepasitenkinimas Rusijos gynybos ministerija bei kylančiai įtampai tarp jo ir ministro Sergejaus Šoigu.

J.Prigožino asmeninė kritika V.Putinui ir vieši pasisakymai pakeitė iki šiol šio oligarcho mėgtą taktiką – jis daugybę metų veikė Rusijos galios šešėlyje, neigė bet kokias sąsajas su Rusijos samdinių grupuote „Wagner“ ir Sankt Peterburge įkurtu rusų interneto trolių fabriku.

JAV esantis Karo studijų institutas (ISW) pastebi, kad smarkiai išaugo ir J.Prigožino įtaka informacinėje erdvėje. Tai ypač atskleidžia faktas, kad nors „Wagner“ grupuotei nepavyksta pasiekti reikšmingų laimėjimų Bachmuto zonoje, jos įvaizdis ir toliau išlieka pozityvus.

Analitikai pastebi, kad „Wagner“ samdiniai pasiekti Bachmutą bando nuo vasaros pradžios ir dabar patiria didžiulius praradimus, tačiau J.Prigožinui pavyksta informacinėje erdvėje nupiešti kitokį paveikslą.

„J.Prigožinui pavyko Rusijos karybos tinklaraštininkų bendruomenėje suformuoti savo naratyvą. Jis nuolat nukreipia dėmesį nuo savo pajėgų menkindamas Rusijos aukšto rango karo vadus. Jis veikiausiai išlaikys didesnę įtaką, nors „Wagner“ ir nepasieks didesnių laimėjimų, o tam pasitarnaus Rusijos informacijos ribojimai“, – rašė understandingwar.org.

ISW specialistai pabrėžia, kad J.Prigožino bendravimas su žiniasklaida ir interneto bendruomene leidžia jam realiu laiku reaguoti į bet kokią kritiką ar nepriimtinus naratyvus, ko negali padaryti Rusijos armijos vadai ar pats Kremlius.

„J.Prigožinas mažiau ne per parą paneigė bet kokius santykius su karo nusikaltėliu Igoriu Girkinu, nors tarp rusų tinklaraštininkų buvo pasirodžiusi informacija, kad pastarasis „Wagner“ pagrindu formuoja savanorių batalioną“, – pavyzdį pateikė ISW.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.