O. Scholzas ir E. Macronas susitinka „perkrauti“ dvišalių santykių

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį susitinka deryboms Paryžiuje, siekdami užglaistyti nesutarimus dėl Europos energetikos ir gynybos politikos karo Ukrainoje fone.

O. Scholzas ir E. Macronas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
O. Scholzas ir E. Macronas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2022, 4:11 PM

Prancūzijos ir Vokietijos ministrų taryba turėjo susitikti Fontenblo prie Paryžiaus, tačiau praėjusią savaitę susitikimas buvo skubiai atidėtas – tai labai neįprastas žingsnis sąjungininkėms.

Atidėjimo priežastimi buvo nurodytas poreikis suderinti „dvišalius klausimus“, pranešė Vokietijos vyriausybės atstovas spaudai.

Eliziejaus rūmai teigė, kad reikia daugiau laiko gynybos ir energetikos politikos koordinavimui ir kad atidėjimas nieko nereiškia Prancūzijos ir Vokietijos santykių prasme.

Dabar O. Scholzas be savo ministrų vyks į Paryžių, kur pietaus dviese su E. Macronu.

Praėjusią savaitę Briuselyje vykusiame ES aukščiausiojo lygio susitikime išryškėjo įtampa tarp vadovų, kai E. Macronas įspėjo, kad Vokietija neturėtų izoliuotis daugybės krizių akivaizdoje. Jis turėjo omenyje Berlyno nepritarimą dujų kainų viršutinės ribos nustatymui ES lygiu.

Kitas nesutarimų objektas – gynybos politika. Abi šalys nori stiprinti Europos gynybą, tačiau nėra realios pažangos vykdant bendrus ginkluotės projektus, pavyzdžiui, kuriant naujus naikintuvus FCAS (Future Combat Air System).

Vokietija kartu su 14 kitų šalių nori sukurti geresnę Europos oro gynybos sistemą, o Prancūzija, kaip pranešama, nerimauja dėl galimų ginklavimosi varžybų.

Nors Vokietijos vyriausybės pareigūnai atmetė teiginius apie nesutarimus, E. Macronas pripažino, kad šiuos santykius, kuriuos daugelis laiko ES varomąja jėga, reikia perkrauti.

Vokietijos opozicijos lyderis Friedrichas Merzas iš konservatyviosios partijos CDU kaltę dėl įtampos tarp Prancūzijos ir Vokietijos suvertė O. Scholzo vyriausybei. „Kancleris turi išnaudoti šią kelionę, kad vėl užvestų Prancūzijos ir Vokietijos santykių variklį“, – trečiadienį laikraščiui „Augsburger Allgemeine“ sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.