Po susitarimo dėl jūrų sienos – Libano ir Izraelio susikirtimas: sutartį šalys suprato savaip

Libano prezidentas paneigė, kad susitarimas su Izraeliu dėl jūrų sienos, kuris turi būti pasirašytas ketvirtadienį, turi kokių nors „politinių reikšmių“, žydų valstybei paskelbus, kad šis susitarimas prilygsta jos pripažinimui.

Izraelis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Izraelis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2022, 12:34 PM, atnaujinta Oct 27, 2022, 2:31 PM

„Pietinės jūrų sienos demarkavimas yra techninis darbas, neturintis politinių reikšmių ar poveikio, priešingų Libano užsienio politikai“, – sakė libaniečių prezidentas Michelis Aounas.

Tuo tarpu Izraelio premjeras Yairas Lapidas ketvirtadienį pareiškė, kad šalies priešininkas Libanas de facto pripažįsta žydų valstybę, pasirašydamas su ja susitarimą dėl jūrų sienos.

„Tai politinis pasiekimas – ne kasdien priešiška valstybė pripažįsta Izraelio valstybę rašytiniu susitarimu, visos tarptautinės bendrijos akivaizdoje, – sakė Y. Lapidas. – Izraelio valstybė šiandien laimėjo. Saugumo, ekonomikos, diplomatijos ir energijos [srityse].“

Jis kalbėjo prasidedant ministrų kabineto posėdžiui, kuris buvo sušauktas susitarimui oficialiai patvirtinti, ir netrukus premjero biuras paskelbė pranešimą, kad „Izraelio vyriausybė... patvirtino susitarimą dėl jūrų sienos tarp Izraelio ir Libano“.

Abi valstybės dvi atskiras susitarimo kopijas ketvirtadienį pasirašo Jungtinių Tautų taikos palaikymo pajėgų UNIFIL, patruliuojančių Libano ir Izraelio pasienyje, būstinėje Pietų Libano miestelyje Nakuroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.