Rusija savo melams dėl „nešvarios bombos“ panaudojo seną atvaizdą iš Slovėnijos

Slovėnija trečiadienį paskelbė, kad vienas iš atvaizdų, kuriais pasinaudodama Rusija tvirtino Ukrainą planuojant susprogdinti „nešvarią bombą“, yra sena Slovėnijoje padaryta dūmų detektorių nuotrauka.

Nuotrauka, kurią Rusijos užsienio reikalų ministerija panaudojo savo „Twitter“ žinutėje.<br>Slovėnijos valdžios „Twitter“ paskyros nuotr.
Nuotrauka, kurią Rusijos užsienio reikalų ministerija panaudojo savo „Twitter“ žinutėje.<br>Slovėnijos valdžios „Twitter“ paskyros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2022, 10:20 AM

„Rusijos užsienio reikalų ministerijos įraše „Twitter“ panaudota nuotrauka yra ARAO (Slovėnijos branduolinių atliekų tvarkymo agentūros) 2010 metų fotografija“, – trečiadienį naujienų agentūrai AFP patvirtino Slovėnijos premjero Roberto Golobo patarėjas Draganas Barbutovskis.

Jis pridūrė, kad šia nuotrauka buvo netinkamai pasinaudota be ARAO žinios.

Rusijos gynybos ministrui per pokalbius telefonu su NATO šalių gynybos vadovais pareiškus, kad Kyjivo pajėgos planuoja panaudoti „nešvarią bombą“, Maskva pirmadienį tikino, kad Ukraina beveik baigė kurti tokį ginklą.

„Mūsų turima informacija rodo, kad dvi organizacijos Ukrainoje turi konkrečias instrukcijas sukurti vadinamąją nešvarią bombą. Vyksta paskutinis šio darbo etapas“, – sakoma pirmadienį paskelbtame generolo leitenanto Igorio Kirilovo pareiškime.

Pareiškimas buvo iliustruotas tviteryje paskelbta nuotrauka, esą parodančia Ukrainos „pajėgumus pasigaminti nešvarią bombą“. Nuotraukoje matyti krepšys su neva branduolinėmis atliekomis ir slovėniškas žodis „Radioaktivno“ („Radioaktyvu“).

Šią nuotrauką ARAO „naudodavo profesionaliems pristatymams plačiajai visuomenei ir suinteresuotoms grupėms, kaip aiškinamąją medžiagą“, sakoma ARAO vadovo Sandi Viršeko (Sandžio Viršeko) pareiškime.

S. Viršekas pridūrė, kad daiktai tame krepšyje yra „bendro naudojimo dūmų detektoriai“ ir kad juose nebuvo jokių radioaktyvių medžiagų, paminėtų Rusijos tviterio įraše.

Slovėnija, viena iš buvusios Jugoslavijos respublikų, 2004 metais įstojo į Europos Sąjungą ir NATO. Šalyje, Krške netoli Kroatijos sienos, yra atominė elektrinė, o jos branduolinės atliekos yra saugiai laikomos, nurodo ARAO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.