NATO vadovas lapkričio 4 d. lankysis Turkijoje

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas lapkričio 4 d. lankysis Turkijoje, kur dalyvaus derybose dėl beveik užbaigto Suomijos ir Švedijos stojimo į Aljansą proceso.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2022, 12:38 PM

Apie tai naujienų agentūrą AFP informavo vienas turkų pareigūnas, nepanoręs atskleisti savo tapatybės. Trečiadienį pats J. Stoltenbergas užsiminė apie planus „netolimoje ateityje“ nuvykti į Turkiją, tačiau konkrečios datos nenurodė.

Kaip pranešama, ten J. Stoltenbergas turėtų susitikti su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, kuris yra perspėjęs, kad jo šalis nepritars minėtų šalių stojimui į NATO, jei jos „neištesės duotų pažadų“.

R. T. Erdoganas yra apkaltinęs Suomiją ir Švediją teikiant prieglobstį kurdų kovotojams, kuriuos Ankara laiko „teroristais“. Birželį visos trys šalys pasiekė susitarimą dėl šių asmenų ekstradicijos mainais į Turkijos paramą Suomijos ir Švedijos NATO ambicijoms.

R. T. Erdoganas taip pat yra priėmęs naujojo Švedijos premjero Ulfo Kristerssono prašymą apsilankyti Turkijoje. Anot to paties turkų pareigūno, šis vizitas galimai įvyks lapkričio 8-ąją.

Tradiciškai neutralios Švedija ir Suomija nusprendė stoti į Aljansą, kai vasario pabaigoje Rusija užpuolė Ukrainą. Jų stojimo protokolus jau ratifikavo daugelis NATO šalių parlamentų. Bet kokiems sprendimams dėl Aljanso plėtros reikalingas vienbalsis visų valstybių narių pritarimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.