R. Sunakas ir E. Macronas sutarė glaudžiau bendradarbiauti dėl migrantų Lamanšo sąsiauryje

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį per pirmąjį pokalbį nuo tada, kai R. Sunakas pradėjo eiti pareigas, susitarė dėl glaudesnio bendradarbiavimo siekiant užkirsti kelią migrantams perplaukti Lamanšo sąsiaurį, pranešė Dauningo gatvė.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2022, 2:03 PM, atnaujinta Oct 28, 2022, 3:09 PM

Dauningo gatvės atstovas spaudai sakė, kad lyderiai „įsipareigojo stiprinti mūsų partnerystę, kad užkirstume kelią gyvybių pareikalaujančioms kelionėms per Lamanšo sąsiaurį, iš kurių naudos gauna organizuoti nusikaltėliai“.

R. Sunakas pabrėžė, kad „abiem valstybėms svarbu, jog maršrutas per Lamanšo sąsiaurį taptų visiškai neperspektyvus prekeiviams žmonėmis“.

Šiemet Lamanšo sąsiaurį į Angliją mažomis valtimis perplaukė rekordinis skaičius žmonių – 37 570.

Šis klausimas tapo dideliu politiniu galvos skausmu JK vyriausybei, kuri po išstojimo iš Europos Sąjungos žadėjo sugriežtinti sienų kontrolę.

Tarp Londono ir Paryžiaus išaugo įtampa, o JK vyriausybė kaltina Prancūziją, kad ši nepakankamai stengiasi užkirsti kelią sąsaurio kirtimams.

Penktadienį laikraštis „The Times“, remdamasis vyriausybės šaltiniais, pranešė, kad R. Sunakas nori sugriežtinti susitarimo su Prancūzija dėl bendradarbiavimo dėl Lamanšo projekto sąlygas ir padaryti jį „ambicingesnį“.

R. Sunakas nori, kad į susitarimo su Prancūzija projektą būtų įtrauktas minimalus paplūdimiuose patruliuojančių prancūzų pareigūnų skaičius, sakoma pranešime.

Ministras pirmininkas taip pat pageidauja, kad JK vidaus reikalų ministerija nustatytų naujus vidaus tikslus – per šešis mėnesius išnagrinėti 80 proc. prieglobsčio prašymų ir taip sumažinti dabartinį neišnagrinėtų prašymų skaičių.

JK vidaus reikalų ministrė Suella Braverman pritaria vyriausybės planui nelegaliai Lamanšo sąsiaurį kertančius migrantus siųsti į Ruandą.

E. Macrono biuras išplatino pareiškimą apie pokalbį su R. Sunaku, kuriame Prancūzijos prezidentas teigė esąs pasirengęs „glaudžiai bendradarbiauti“ su britų premjeru, kad pagilintų dvišalius santykius, ypač gynybos ir energetikos srityse.

Jiedu planuoja kitąmet surengti viršūnių susitarimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?