Seulo kariuomenė: Šiaurės Korėjos tarpžemyninės raketos bandymas greičiausiai nepavyko

Šiaurės Korėja ketvirtadienį paleido tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM), bet panašu, kad paleidimas nepavyko, pranešė Pietų Korėjos kariuomenė.

Šiaurės Korėja spėjamai išbandė branduolinį ginklą galintį nešti raketą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja spėjamai išbandė branduolinį ginklą galintį nešti raketą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2022, 8:10 AM, atnaujinta Nov 3, 2022, 9:15 AM

Po trečiadienį Šiaurės Korėjos surengto raketų paleidimo žmonėms vienoje Pietų Korėjos saloje ir kai kuriose Japonijos šiaurinėse dalyse buvo įsakyta ieškoti prieglobsčio.

„Manoma, kad Šiaurės Korėjos ICBM paleidimas baigėsi nesėkmingai“, – sakė Seulo kariškiai ir pridūrė, kad „pagal įvertinimus nesėkmingai susiklostė antrasis atskyrimo etapas“.

Seulo Jungtinis štabų vadų komitetas pranešė, kad anksti ketvirtadienį užfiksavo ilgo nuotolio balistinės raketos – ICBM – paleidimą, netrukus po dviejų trumpojo nuotolio balistinių raketų paleidimų.

„Tolimojo nuotolio balistinės raketos skriejimo nuotolis yra apie 760 kilometrų, o aukštis – 1 920 km 15 machų greičiu“, – nurodė kariuomenė.

Ji buvo paleista apie 7 val. 40 min. vietos (0 val. 40 min. Lietuvos) laiku iš Sunano rajono Pchenjane.

Pranešime teigiama, kad, kaip manoma, trumpojo nuotolio balistinės raketos, paleistos apie 8 val. 39 min. vietos (1 val. 39 min. Lietuvos) laiku iš Kaječono, esančio Pietų Pchenjano provincijoje, nuskriejo apie 330 kilometrų maždaug 70 kilometrų aukštyje 5 machų greičiu.

„Šiaurės Korėjos nuoseklus balistinių raketų paleidimas yra rimta provokacija, kenkianti ne tik Korėjos pusiasalio, bet ir tarptautinės bendruomenės taikai ir stabilumui“, – pareiškė kariškiai.

„Pietų Korėjos kariuomenė išlaikys visišką pasirengimą, glaudžiai bendradarbiaudama su JAV ir stiprindama stebėjimą bei budrumą“, – sakoma jų pranešime.

Šie bandymai įvyko didžiausių visų laikų Seulo ir Vašingtono bendrų oro pratybų, žinomų kaip „Budri audra“ (angl. „Vigilant Storm“), metu.

Pasiruošimas, kuriame dalyvauja šimtai abiejų šalių karo lėktuvų, turėjo vykti iki penktadienio, tačiau Pietų Korėjos oro pajėgos ketvirtadienį pareiškė, kad dėl Šiaurės Korėjos „pastarųjų provokacijų“ jas pratęs.

Tokios pratybos piktina Pchenjaną, laikantį tai invazijos repeticija ir trečiadienį pareiškusį, kad Pietų Korėja ir JAV „mokės baisiausią kainą istorijoje“, jei to nesustabdys.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad apie antskrydžius perspėjančios sirenos aidėjo Pietų Korėjos rytuose esančioje Uleungdo saloje.

Jos gyventojai trečiadienį buvo įspėti ieškoti prieglobsčio po to, kai viena iš Pchenjano trumpojo nuotolio balistinių raketų kirto de facto jūrų sieną tarp abiejų šalių.

Tokijas taip pat patvirtino ketvirtadienio paleidimus, Japonijos vyriausybei paleidus specialų įspėjimą šiaurinių regionų gyventojams, liepiant likti patalpose arba ieškoti prieglobsčio.

Tokijas iš pradžių sakė, kad raketa praskrido virš Japonijos, todėl buvo paskelbtas „J-Alert“, tačiau gynybos ministras Yasukazu Hamada vėliau teigė, kad „raketa nekirto Japonijos salyno, o dingo virš Japonijos jūros“.

Šiaurės Korėja trečiadienį paleido daugiau nei 20 raketų, įskaitant vieną, kuri nusileido netoli Pietų Korėjos teritorinių vandenų, o tai, pasak Seulo, „iš esmės buvo teritorinė invazija“.

Manoma, kad kovą Šiaurės Korėja taip pat nesėkmingai mėgino testuoti didžiausią ir galingiausią Kim Jong Uno ICBM „Hwasong-17“.

Seulas ir Vašingtonas tuo metu sakė, kad raketa sprogo netrukus po paleidimo, o sprogimas buvo matomas danguje virš Šiaurės Korėjos sostinės Pchenjano.

Įtariama, kad kitas nesėkmingai pasibaigęs tarpžemyninės raketos bandymas įvyko gegužę, tuomet nurodė Seulo kariuomenė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.