ES smerkia Šiaurės Korėjos raketų paleidimą, ragina duoti „vieningą atsaką“

Europos Sąjunga (ES) šeštadienį pasmerkė „neteisėtų“ Šiaurės Korėjos raketų paleidimų virtinę ir paragino pasaulį duoti „tvirtą ir vieningą atsaką“, įskaitant visavertį JT sankcijų įgyvendinimą.

J. Borrellis.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
J. Borrellis.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2022, 10:02 PM

Bloko nuomone, „beprecedentis“ skaičius paleistų raketų, įskaitant tarpžemyninę balistinę raketą ir trumpojo nuotolio balistines raketas, reiškia „pavojingą eskalaciją“ iš Pchenjano pusės, rašoma ES pareiškime, kurį paskelbė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„ES visas Jungtinių Tautų valstybes nares ir ypač JT Saugumo Tarybos nares ragina užtikrinti visavertį sankcijų įgyvendinimą, kad KLDR [Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika, oficialus Šiaurės Korėjos pavadinimas] negalėtų gauti medžiagų, žinių ir lėšų savo neteisėtoms ginklų programoms“, – rašoma pranešime.

„Beprecedentis skaičius balistinių raketų, kurias KLDR paleido 2022 metais, kelia nerimą, nes parodo šalies ketinimą ir toliau pažeidinėti tarptautinį ginklų neplatinimo režimą“, – pažymima pranešime.

„Tai kelia didelę grėsmę visoms valstybėms ir kenkia tarptautinei ir regioninei taikai ir saugumui.“

ES pakartotinai nurodė reikalaujanti, kad Šiaurės Korėja „nutrauktų savo agresyvius ir destabilizuojančius veiksmus, paisytų tarptautinės teisės ir atnaujintų dialogą su visomis susijusiomis šalimis“.

Pietų Korėjos kariuomenė šeštadienį pranešė, kad Šiaurės Korėja paleido keturias trumpojo nuotolio balistines raketas į jūrą.

Tai buvo naujausias iš virtinės raketų paleidimų, šią savaitę surengtų Pchenjano.

Be kita ko, Šiaurės Korėja paleido tarpžemyninę balistinę raketą, kurios bandymas, anot Seulo, nebuvo sėkmingas, o viena raketa pirmą kartą nuo Korėjos karo pabaigos 1953 metais nusileido netoli Pietų Korėjos teritorinių vandenų.

Šie paleidimai įvyko Jungtinėms Valstijoms ir Pietų Korėjai surengus didžiausias iki šiol bendras oro pajėgų pratybas, kurias įsiutusi Šiaurės Korėja pavadino „agresyviomis ir provokuojančiomis“.

Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja įspėjo, kad ši virtinė paleidimų gali baigtis Šiaurės Korėjos branduoliniu bandymu, ir, reaguodamos į tai, pratęsė oro pajėgų pratybas iki šeštadienio.

Protestuodamas prieš JAV ir Pietų Korėjos oro pajėgų pratybas, Pchenjanas suintensyvino raketų paleidimą. Tokios pratybos jau seniai siutina Šiaurės Korėją, kuri jas laiko invazijos repeticijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.