Jungtinės Karalystės prekybos ministras atvyko vizito į Taivaną

Jungtinės Karalystės prekybos ministras pirmadienį atvyko į Taivaną derybų, kurios taps pirmosiomis tokiomis derybomis po koronaviruso pandemijos, siekdamas sustiprinti ryšius su savarankiška sala ir kartu sukeldamas Pekino priekaištų bangą.

Taivano ir Jungtinės Karalystės vėliava.<br>123rd.com asociatyvi nuotr.
Taivano ir Jungtinės Karalystės vėliava.<br>123rd.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-07 15:52

Ministras Gregas Handsas nuo antradienio dalyvaus kasmetinėse derybose, o per dviejų dienų vizitą susitiks Taivano prezidente Tsai Ing-wen, pranešė Tarptautinės prekybos departamentas.

G. Handsas pažymėjo, jog Didžioji Britanija ir Taivanas yra pasaulinių technologijų centrai ir kad „klestinti“ sala yra „gyvybiškai svarbi partnerė“ Jungtinei Karalystei, kuri po „Brexit“ ieško naujų rinkų ir ryšių Ramiojo vandenyno regione.

Ministras leidinyje „The Times“ parašė, kad vizitas bus naudingas JK ekonomikos ateičiai, užsitikrinus Taivano puslaidininkių ir elektroninių komponentų tiekimo grandines.

Visgi Kinija, kuri Taivaną laiko savo teritorijos dalimi, pasipiktino G. Handso kelione – pirmuoju britų ministro vizitu į salą nuo 2018 metų.

Pekinas paragino Didžiąją Britaniją „nutraukti bet kokius oficialius mainus su Taivanu ir nebesiųsti klaidingų signalų Taivano separatistinėms pajėgoms“, pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas.

Londone premjero Rishi Sunako atstovas spaudai paneigė bet kokius pokyčius, susijusius su JK diplomatiniu Kinijos pripažinimu.

„Mes palaikome gyvybingus, ilgalaikius santykius [su Taivanu] tokiose srityse kaip prekyba ir kultūra, ir tai bus šio įsipareigojimo dalis“, – teigė jis žurnalistams.

Taivanyje pastaraisiais mėnesiais apsilankė daugybė užsienio pareigūnų ir parlamentarų, o ypač daug dėmesio sulaukė JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi apsilankymas, kurios vizitas smarkiai supykdė Pekiną.

Kinija surengė precedento neturinčias karines pratybas, keršydama už N. Pelosi vizitą rugpjūtį ir taip sustiprindama tarptautinę įtampą iki aukščiausio lygio per pastaruosius dešimtmečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.