NVO: Irane pakartas kalinys, miręs dar prieš egzekuciją

Irano valdžia pakorė vyrą, nuteistą už nusikaltimus, susijusius su narkotikais, nors prieš pat planuotą egzekuciją jis jau buvo nužudytas per konfliktą su kalėjimo pareigūnais, pirmadienį pranešė nevyriausybinė organizacija.

Iranas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Iranas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-07 22:53

Pasak Norvegijoje įsikūrusios organizacijos „Iran Human Rights“ (IHR), vyras, įvardytas kaip Nematullah Barahui, turėjo būti pakartas kartu su kitu vyru, nuteistu už tą patį, sekmadienį Zahedano kalėjime pietrytinėje Sistano ir Beludžistano provincijoje.

Tačiau ji pacitavo neįvardytus vietinius šaltinius, teigiančius, kad jis buvo nužudytas per susirėmimą su pareigūnais prieš planuotą egzekuciją ir kad valdžios institucijos vis tiek jį pakorė, kad išvengtų teisinių problemų kalėjimo prižiūrėtojams.

Naujienų svetainė „Hal Vash“, stebinti įvykius Sistane ir Beludžistane ir įvykius, turinčius įtakos Irano sunitų mažumai, taip pat pranešė, kad N. Barahui buvo nužudytas prieš suplanuotą egzekuciją.

Svetainė teigė, kad nuteistasis buvo pažadintas ankstyvą sekmadienio rytą ir informuotas, kad jam bus įvykdyta mirties bausmė. Netikėtai užkluptas jis pasipriešino ir buvo nužudytas, kai kalėjimo pareigūnai „aštriu daiktu“ smogė jam į kaklą.

N. Barahui turėjo tris dukteris, tačiau kalėjimo vadovybė keletą metų neleido šeimai su juo pasimatyti.

Irano valdžios institucijos įvykio nepatvirtino, o žiniasklaida apie egzekuciją nepranešė.

Pasak „Amnesty International“, praėjusiais metais Irane buvo įvykdyta ne mažiau kaip 314 egzekucijų, t. y. daugiau nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje, nors ši teisių gynimo organizacija pažymi, kad nėra duomenų apie Kiniją, kurioje, jos nuomone, kasmet įvykdoma tūkstančiai egzekucijų.

IHR teigimu, šiemet Irane mirties bausmė įvykdyta 462 žmonėms.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.