Ukraina apie raginimą derėtis su Rusija: mes kovosime toliau, net jei sąjungininkai „įsmeigs peilį į nugarą“

Ukraina antradienį dar labiau sugriežtino savo poziciją dėl derybų su Rusija pareikšdama, kad derybos gali būti atnaujintos tik tada, kai Kremlius pasitrauks iš visos Ukrainos teritorijos, ir kad Kyjivas kovos toliau, net jei jo sąjungininkai „įsmeigs peilį į nugarą“, praneša „Reuters“.

Ukraina antradienį dar labiau sugriežtino savo poziciją dėl derybų su Rusija pareikšdama, kad derybos gali būti atnaujintos tik tada, kai Kremlius pasitrauks iš visos Ukrainos teritorijos, ir kad Kyjivas kovos toliau, net jei jo sąjungininkai „įsmeigs peilį į nugarą“, praneša „Reuters“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukraina antradienį dar labiau sugriežtino savo poziciją dėl derybų su Rusija pareikšdama, kad derybos gali būti atnaujintos tik tada, kai Kremlius pasitrauks iš visos Ukrainos teritorijos, ir kad Kyjivas kovos toliau, net jei jo sąjungininkai „įsmeigs peilį į nugarą“, praneša „Reuters“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2022, 3:20 PM, atnaujinta Nov 14, 2022, 5:49 PM

Šios pastabos nuskambėjo praėjus porai dienų po JAV žiniasklaidos pranešimo, esą Vašingtonas paragino Kyjivą parodyti norą pradėti derybas, ir panašu, kad jomis siekiama atremti tokį spaudimą tuo metu, kai JAV kadencijos vidurio rinkimai gali tapti išbandymu Vakarų paramai Ukrainai.

Prieš savo kreipimąsi į pasaulio lyderius COP27 klimato kaitos viršūnių susitikime prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Rusija turi būti įtraukta į „tikras“ derybas.

V. Zelenskis sakė, kad Ukraina ne kartą siūlė tokias derybas, tačiau „visada sulaukdavome beprotiško Rusijos atsako – naujų teroristinių išpuolių, apšaudymo ar šantažo“.

„Dar kartą: teritorinio vientisumo atkūrimas, pagarba Jungtinių Tautų chartijai, visų karo padarytų nuostolių atlyginimas, bausmė kiekvienam karo nusikaltėliui ir garantijos, kad tai nepasikartos. Tai yra visiškai suprantamos sąlygos“, – sakė V. Zelenskis.

Kai Rusija rugsėjo pabaigoje paskelbė apie Ukrainos teritorijų aneksiją, V. Zelenskis pareiškė, kad Kyjivas niekada nesiderės su Maskva, kol Rusijos prezidentu bus Vladimiras Putinas. Pastarosiomis dienomis Kyjivo pareigūnai pakartojo šią poziciją, kartu teigdami, kad Kyjivas būtų pasirengęs derėtis su V. Putino įpėdiniu.

„Derybos su Putinu reikštų pasidavimą, bet mes niekada nedovanosime jam tokios dovanos“, – antradienį interviu Italijos laikraščiui „La Repubblica“ sakė V. Zelenskio patarėjas Michaylas Podoliakas.

Dialogas būtų įmanomas tik tada, kai Rusijos pajėgos paliks Ukrainos teritoriją, sakė jis.

„Mes neturime kito pasirinkimo. Rusija įsiveržė pas mus su mobiliais krematoriumais ir puse milijono lavonmaišių. Jei nustosime gintis, nustosime egzistuoti. Tiesiogine to žodžio prasme. Fiziškai. Mes ir toliau kovosime, net jei mums durs peiliu į nugarą“, – sakė M. Podoliakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.