V. Zelenskis ragina JAV laikytis „nepalaužiamos vienybės“, kol bus atkurta taika

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį paragino Jungtines Valstijas išlaikyti vienybę, iškilus klausimų dėl Amerikos paramos jo šaliai po kadencijos vidurio rinkimų, per kuriuos bus nustatyta JAV Kongreso kontrolė.

Volodymyras Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2022, 2:33 PM

„Kviečiu išlaikyti nepajudinamą vienybę, kokia yra dabar, iki tos dienos, kai visi išgirsime tuos svarbius žodžius, apie kuriuos svajojome... Kol išgirsime, kad pagaliau atkurta taika. Demokratijos negali sustoti pakeliui į pergalę“, – sakė jis įrašytame kreipimesi JAV Laisvės medalio atsiėmimo proga.

Laisvės medalis yra skiriamas žmonėms, kurie stengiasi užtikrinti laisvę žmonėms visame pasaulyje.

JAV prezidentas Joe Bidenas, svarbus Ukrainos sąjungininkas tiekiant ginklus ir teikiant finansinę paramą Maskvos invazijai atremti, ragino rinkėjus paremti demokratus, kandidatuojančius į Atstovų Rūmus ir Senatą.

Jei abejų Kongreso rūmų kontrolė atitektų respublikonams, J. Bideno teisėkūros darbotvarkė praktiškai sugriūtų.

Dėl to kiltų klausimų, susijusių su visomis sritimis, taip pat ir dėl paramos Ukrainai.

Kevinas McCarthy, kuris gali tapti Atstovų Rūmų pirmininku, jei respublikonai perims jų kontrolę, neseniai perspėjo, kad jo partijai laimėjus, Ukrainai nebus suteiktas „tuščias čekis“.

Ukrainos kovą su Rusijos invazija remia didžioji dalis respublikonų, nors eksprezidentui Donaldui Trumpui artimi griežtai dešiniųjų pažiūrų įstatymų leidėjai išreiškė kritiką.

„Kaip ir kiekvienoje demokratinėje visuomenėje, ukrainiečiai turi skirtingus požiūrius į gyvenimą ir politiką. Kaip ir ankstesniais metais, mes jautėmės susiskaldę ir ginčijomės, ar kada nors sugebėsime būti vieningi“, – sakė V. Zelenskis.

„Tačiau kai Rusija nusprendė sunaikinti mūsų laisvę ir nušluoti Ukrainą nuo žemės paviršiaus, mes iš karto susivienijome ir šią vienybę išlaikome“, – pabrėžė jis.

JAV įstatymų leidėjai iš abiejų partijų gegužės mėnesį patvirtino 40 mlrd. dolerių (40,6 mlrd. eurų) pagalbą Ukrainai, o ukrainiečių gynybos ministras šią savaitę padėkojo JAV, Kyjivui gavus daugiau oro gynybos sistemų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.