„Politico“: V. Zelenskis sušvelnino poziciją dėl derybų su Rusija

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis iš reikalavimų deryboms su Rusija sąrašo išbraukė Rusijos lyderio Vladimiro Putino pasitraukimą nuo valdžios. V.Zelenskio pozicija sušvelnėjo dėl „lengvo spaudimo“ iš Jungtinių Valstijų, raginančių Ukrainą greičiau pradėti derybas, praneša leidinys „Politico“, remdamasis dviem su situacija susipažinusiais šaltiniais.

V. Zelenskis.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-09 10:33

V.Zelenskis pirmadienį išdėstė penkias derybų sąlygas, tarp kurių buvo ir anksčiau jo išsakytos sąlygos, pavyzdžiui, Ukrainos teritorinio vientisumo atkūrimas, bausmė už karo nusikaltimus ir žalos atlyginimas. Skirtingai nei ankstesniuose pranešimuose, jis nepasakė, kad prieš tokias derybas V.Putinas turi pasitraukti iš valdžios.

Kodėl pasikeitė situacija? Vienas iš šaltinių tvirtino, kad tai įvyko po kelias dienas trukusių Kijevo ir Vašingtono derybų – įskaitant JAV prezidento Joe Bideno patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Jake'o Sullivano asmeninį vizitą pas V.Zelenskį.

JAV pareigūnai tiesiogiai nesakė V.Zelenskiui ir jo padėjėjams Ukrainoje, kad šie pakeistų savo poziciją, teigė aukštas administracijos pareigūnas, tačiau perdavė, kad Kijevas turi parodyti norą užbaigti karą pagrįstai ir taikiai.

Tikimasi, kad tai užtikrintų visą pasaulį, jog konfliktą nori išspręsti būtent Ukraina, o ne Rusija. „Tai nereiškia, kad jie turi tuoj pat sėsti prie derybų stalo. Mes net nemanome, kad dabar yra tinkamas laikas, atsižvelgiant į tai, ką daro Rusija“, – tęsė pareigūnas.

V.Zelenskis savo naują poziciją paskelbė prieš pat JAV Kongreso rinkimus, per kuriuos, kaip tikimasi, respublikonai atgaus bent vienus rūmus – tai gali kelti pavojų tolesnei finansinei ir karinei paramai Ukrainai.

Buvęs JAV ambasadorius Ukrainoje Stevenas Piferis penkias V.Zelenskio sąlygas pavadino pagrįstomis.

„Tai yra suprantama pozicija Ukrainos vyriausybės, kuri yra žiaurios ir neišprovokuotos invazijos auka per pastarąsias dešimt savaičių laiminti mūšio lauke bei susidurianti su visiškai nerealiais Maskvos derybiniais reikalavimais“, – sakė jis.

V. Zelenskio sąlygos:

Ukrainos teritorinio vientisumo atkūrimas ir Rusijos savavališkai prisijungtų teritorijų sugrąžinimas;

Pagarba Jungtinėms Tautoms;

Kompensacijos už kare patirtus nuostolius;

Visų iki vieno karo nusikaltėlių patraukimas baudžiamojon atsakomybėn;

Garantijos, kad invazija daugiau niekada nepasikartos.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.