Įnirtingi rinkimai JAV: demokratai atrėmė respublikonų raudonąją bangą, tačiau visų rezultatų dar teks palaukti

Nors rinkimų rezultatai dar nepaaiškėjo, tačiau politiniai apžvalgininkai įsitikę – demokratai parodė stebėtiną jėgą, įveikdami respublikonus keliose konkurencingose valstijose ir paneigdami lūkesčius, kad didelė infliacija ir žemas prezidento Joe Bideno reitingas lems jo partijos pralaimėjimą.

JAV vidurio kadencijos rinkimai.<br>CNP/Scanpix nuotr.
JAV vidurio kadencijos rinkimai.<br>CNP/Scanpix nuotr.
Johnas Fettermanas paskelbė pergalę Pensilvanijos valstijoje – bene daugiausiai dėmesio per šiuos rinkimus sulaukiančiose Senato rinkimuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Johnas Fettermanas paskelbė pergalę Pensilvanijos valstijoje – bene daugiausiai dėmesio per šiuos rinkimus sulaukiančiose Senato rinkimuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Respublikonų kandidatas į JAV Senatą Džordžijos valstijoje Herschelas Walkeris kalba šalia savo žmonos Julie per 2022 m. JAV vidurio kadencijos rinkimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Respublikonų kandidatas į JAV Senatą Džordžijos valstijoje Herschelas Walkeris kalba šalia savo žmonos Julie per 2022 m. JAV vidurio kadencijos rinkimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rinkimai JAV.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Rinkimai JAV.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
​Amerikiečiai antradienį balsuos svarbiuose kadencijos vidurio rinkimuose, kurie gali nulemti tiek prezidento Joe Bideno, tiek jo pirmtako Donaldo Trumpo, kuris jau užsiminė, kad sieks grįžti į Baltuosius rūmus, politinę ateitį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Amerikiečiai antradienį balsuos svarbiuose kadencijos vidurio rinkimuose, kurie gali nulemti tiek prezidento Joe Bideno, tiek jo pirmtako Donaldo Trumpo, kuris jau užsiminė, kad sieks grįžti į Baltuosius rūmus, politinę ateitį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 9, 2022, 6:25 AM, atnaujinta Jan 13, 2023, 4:10 PM

Labiausiai demokratus nudžiugino tai, kad Džonas Fettermanas perėmė respublikonų kontroliuojamą Pensilvanijos Senato vietą, kuri yra svarbiausia partijos viltims išlaikyti rūmų kontrolę.

Naujienų agentūra AP nurodo, kad dar per anksti kalbėti apie lemiamas Senato vietas Viskonsine, Nevadoje, Džordžijoje ir Arizonoje, galinčias nulemti daugumą. Atstovų Rūmuose demokratai išsaugojo vietas apygardose nuo Virdžinijos iki Kanzaso ir Rodo salos, o daugelyje apygardų tokiose valstijose kaip Niujorkas ir Kalifornija balsavimai dar nebuvo paskelbti.

Demokratams taip pat pavyko laimėti gubernatorių rinkimus Viskonsine, Mičigane ir Pensilvanijoje – kovų laukuose, kurie buvo labai svarbūs J. Bideno 2020 m. pergalei prieš D. Trumpą.

Tuo tarpu respublikonai išlaikė gubernatorių postus Floridoje, Teksase ir Džordžijoje – dar vienoje valstijoje, kurioje prieš dvejus metus J. Bidenui nedaug trūko, kad laimėtų.

Visoje šalyje vis dar skaičiuojami balsai, o tai reiškia, kad respublikonai vis dar gali kontroliuoti abejus rūmus.

Tačiau nebuvo jokio stipraus respublikonų partijos pakilimo, o tai pakėlė nuotaiką demokratams, kurie ruošėsi dideliems pralaimėjimams, ir iškėlė klausimų dėl respublikonų valdančiosios daugumos dydžio, jei jie laimėtų Atstovų Rūmus.

Respublikonas Kevinas McCarthy, pasirengęs tapti Atstovų Rūmų pirmininku, buvo nusiteikęs optimistiškai ir rėmėjams kalbėjo: „Kai rytoj atsibusite, mes turėsime daugumą.“

Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nensė Pelosi prieštaravo respublikono minčiai ir teigė, kad jos partija išlaikys rūmų kontrolę: „Nors daugelyje rinkimų dar per mažai balsų, akivaizdu, kad Atstovų Rūmų demokratų nariai ir kandidatai stipriai pranoksta lūkesčius visoje šalyje.“

Praėjus dvejiems metams po JAV prezidento Joe Bideno atėjimo į valdžią per vienus sudėtingiausių rinkimų, kokius tik yra matęs Vašingtonas, visuotinis dėmesys vėl krypsta į visos šalies balsavimą – kadencijos vidurio rinkimus.

Kas yra kadencijos vidurio rinkimai?

JAV rinkėjai kas dveji metai sprendžia, kas turės daugumą abejuose JAV Kongreso rūmuose. Nuo to priklausys, ar Kongrese bus priiminėjami nauji prezidento siūlomi įstatymai.

Per šiuos rinkimus bus renkami žmonės į visas 435 vietas Atstovų Rūmuose ir į 35 iš 100 vietų Senate. 36 valstijose renkami gubernatoriai, be to, vyks valstijų įstatymų leidžiamųjų institucijų, valstijų sekretorių ir generalinių prokurorų rinkimai. V

Valstijų rinkimai paveiks jų politiką įvairiais klausimais, nuo abortų prieinamumo iki balsavimo teisių ir dėl COVID-19 įvedamų suvaržymų.

Rinkimų į Atstovų Rūmus ir Senatą rezultatai nulems J. Bideno darbotvarkės ateitį, nes šalis išgyvena rekordiškai didelę infliaciją ir nerimą dėl šalies vystymosi krypties.

Jei Atstovų Rūmus kontroliuos respublikonai, greičiausiai prasidės daugybė tyrimų, susijusių su J. Bidenu ir jo šeima, o jei jie perims valdžią Senate, bus apribotos prezidento galimybės skirti teisėjus.

Susidūrė su istoriniais sunkumais

Valdžioje esanti partija beveik visada patiria nuostolių per pirmuosius prezidento kadencijos vidurio rinkimus, tačiau demokratai tikisi, kad pyktis dėl Aukščiausiojo Teismo sprendimo apriboti teisę į abortus gali paskatinti jų rinkėjus pakeisti istorines tendencijas.

Pensilvanijoje J. Fettermanas susidūrė su abejonėmis dėl savo tinkamumo eiti pareigas po to, kai likus kelioms dienoms iki valstijos pirminių rinkimų patyrė insultą.

Vis dėlto jis įveikė respublikoną daktarą Mehmetą Ozą, taip smogdamas D. Trumpui, kurio palaikymas padėjo N.Ozui laimėti pirminius respublikonų partijos rinkimus.

„Ši kampanija visada buvo skirta kovai už visus, kurie kada nors buvo parklupdyti, kurie kada nors atsistojo“, – ankstyvą trečiadienio rytą savo šalininkams sakė J. Fettermanas.

Demokratai taip pat užėmė svarbią Senato vietą Naujajame Hampšyre, kur Maggie Hassan įveikė respublikoną Doną Bolducą, į pensiją išėjusį armijos generolą, kuris iš pradžių propagavo D. Trumpo melą apie tai, kad 2020 m. rinkimai buvo paženklinti plataus masto sukčiavimu.

Pensilvanijoje demokratas generalinis prokuroras Joshas Shapiro įveikė respublikoną Dougą Mastriano ir išsaugojo mėlynos spalvos gubernatoriaus postą svarbioje kovai dėl prezidento posto valstijoje.

Demokratai Tony Eversas Viskonsine, Gretchen Whitmer Mičigane, Kathy Hochul Niujorke, Michelle Lujan Grisham Naujojoje Meksikoje ir Janet Mills Meine taip pat atrėmė respublikonų varžovus.

Dabartiniai respublikonų gubernatoriai sulaukė sėkmės

Džordžijos gubernatorius Brianas Kempas laimėjo rinkimus, įveikęs Stacey Abrams per 2018 m. rinkimų revanšą. Floridos gubernatorius Ronas DeSantis ir Teksaso gubernatorius Gregas Abbotas, du būsimi galimi respublikonų pretendentai į prezidento postą, įveikė demokratų varžovus ir laimėjo dviejose didžiausiose raudonosiose valstijose.

Naujienų agentūros AP šalies rinkėjų apklausa, parodė, kad didelę įtaką rinkėjams darė infliacija ir susirūpinimas dėl demokratijos trapumo.

Pusė rinkėjų teigė, kad infliacija turi didelę reikšmę, nes per pastaruosius metus smarkiai išaugo išlaidos maisto produktams, benzinui, būstui, maistui ir kitoms išlaidoms. Šiek tiek mažiau respondentų – 44 proc. – teigė, kad demokratijos ateitis jiems buvo svarbiausia.

J. Bidenas ne visiškai prisiėmė kaltę dėl infliacijos. Nepaisant to, kad prezidentas sulaukė pesimistiškai nusiteikusių rinkėjų kritikos, dalis šių rinkėjų palaikė demokratų kandidatus.

Beveik pusė rinkėjų teigė, kad didesnės nei įprasta kainos atsirado dėl nuo jo nepriklausančių veiksnių.

Tuo tarpu AP agentūros „VoteCast“ apklausa parodė, kad 7 iš 10 šalies rinkėjų teigė, jog 1973 m. sprendimo dėl abortų panaikinimas buvo svarbus veiksnys, lėmęs jų apsisprendimą rinkimuose.

Ji taip pat parodė, kad sprendimo panaikinimas buvo labai nepopuliarus. Maždaug 6 iš 10 teigė, kad yra dėl to supykę arba nepatenkinti, o maždaug 4 iš 10 buvo patenkinti. Maždaug 6 iš 10 respondentų teigė, kad pritaria įstatymui, garantuojančiam legalių abortų prieinamumą visoje šalyje.

Rinkimo metu pranešta apie plačiai paplitusias balsavimo problemas ar rinkėjų bauginimą visoje šalyje, nors pasitaikė trikdžių, būdingų daugeliui rinkimų dienų.

2022 m. rinkimai iš viso kainuos 16,7 mlrd. JAV dolerių, todėl, pasak nepartinės kampanijų finansavimo stebėjimo organizacijos „OpenSecrets“, jie bus brangiausi per visą istoriją.

D. Trumpas parėmė daugiau kaip 300 kandidatų visoje šalyje, tikėdamasis, kad naktis baigsis raudonąja banga, ant kurios jis galės pakilti iki 2024 m. respublikonų prezidento nominacijos. Antradienį sukvietęs žurnalistus ir savo ištikimiausius šalininkus į stebėjimo vakarėlį savo klube „Mar-a-Lago“ Floridoje, jis baigė vakarą be triumfo kalbos.

Nepaisant to, buvęs prezidentas socialinėje žiniasklaidoje tvirtino, kad jis turėjo „puikų vakarą“.

Tuo tarpu J. Bidenas praleido naktį skambindamas demokratams ir sveikindamas juos su pergalėmis.

Masačusetse ir Merilende taip pat įvyko istoriniai pirmieji rinkimai: Demokratė Maura Healey tapo pirmąja moterimi, išrinkta valstijos gubernatore, ir pirmąja atvira lesbiete gubernatore bet kurioje valstijoje, o Wesas Moore'as tapo pirmuoju juodaodžiu Merilando gubernatoriumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.